hrvatska medicina

Hotel „LONE“, Rovinj, 02. 12. 2017.

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić – zahvala laureata nagrhrvatska medicinaađenih za doprinos u Hrvatskoj medicini.

Kada sam upitao velikog ginekologa i svog učitelja prof. Grizelja – što Vam je bilo najveće zadovoljstvo u medicini? „ Najveće zadovoljstvo je kada se nakon dežurstva spuštaš Kamaufovom, sve ti se ljulja i crni od umora, a ti znaš zadovoljno da si mnogima bez pogreške pomogao.“

Dugačak je i naporan put kliničara do uspjeha. Godine i godine napornog rada, odricanja, požrtvovnosti, neprospavanih noći, radnih vikenda i praznika. Neprestanog učenja, jer talenat i vještina nisu dovoljni da se postigne kompetentnost u stvaranju kliničkih odluka. Osim stručnosti, odlike vrhunskog liječnika su skromnost,  humanost, etičnost i spremnost da ukaže pomoć svakom kojem je potrebna. Tom se razinom ostvaruju  dva izuzetna i neprocjenjiva postignuća, koja su nagrada za sve uloženo. Neusporedivo zadovoljstvo spoznajom da pomažeš ljudima u ozdravljenju i kvalitetnijem životu.

Drugi je veliki privilegij mogućnost prenašanja znanja i učenja mladih. Osvrneš se i sa zadovoljstvom utvrdiš – to su moji đaci.

Kliničarima najčešće izostaju druga priznanja i nagrade, ali malo je zanimanja koja donose toliko zadovoljstva učinjenim. Medicina je ipak nešto najplemenitije i najljepše što se može dogoditi u životu.

Današnje počasti došle su iznenadno i ispunile nas dodatnom toplinom i zahvalnošću. Svjedočimo brojnom nagrađivanju u drugim djelatnostima, dok je to u medicini izostajalo. Razlozi su ljudske, karakterne prirode.

Zato u ime svih laureata zahvaljujem agilnom i uspješnom novom ideologu Komore docentu Trpimiru Goluži i suradnicima koji nam neprestano nude nove i korisne ideje u brizi za liječnike i napredak hrvatske medicine. Za razliku od drugih, oni su se sjetili kako je jednostavno zaslužnima reći hvala. Ali za to treba imati volju, širinu, altruizam i karakter.

Komoru do nedavno nisam ni primjetio.

Ovu nagradu i počast smatramo posebnim priznanjem svim hrvatskim liječnicima koji su unatoč izazovima, iz plemenitih pobuda ostali u svojoj zemlji požrtvovno pomažući svom narodu. Samo dijelom vračajući ono što je u njih uloženo.

Znamo, odabir laureata nije bio jednostavan. Hrvatska medicina dala je toliko velikih imena, priznatih stručnjaka, koji su izgradili i našu poziciju i ugled. Mi smo samo dio od brojnih vrhunskih kliničara koji su obilježili našu medicinu. Deseci ih jednako zaslužuje ovo priznanje, a vjerojatna prevaga u odluci bila je zvučnost naših rezultata. Samo moja generacija dala je niz velikih liječnika.

Nitko od nas ne bi uspio da prethodnici, naši učitelji i velikani, nisu uspostavili visoku razinu, ugled i tradiciju hrvatske kliničke medicine. Na tim smo temeljima lakše koračali naprijed.

Izražavajući sreću i ponos zbog ovih nagrada i počasti, te uz iskrenu zahvalu organizatorima ove svečanosti

– dopustite da završim meni dragim i ovdje primjerenim citatom:

„ Ako smo i vidjeli dalje od drugih to je zato što smo stajali na leđima giganta.“

 

hrvatska medicina