• 12
  • Oct
zensko zdravlje
Author

O ženskom zdravlju – otvoreno

zensko zdravljePIONIR GINEKOLOŠKE ENDOKRINOLOGIJE I IVF-A, SPECIJALIST GINEKOLOGIJE I OPSTETRICIJE TE SUBSPECIJALIST HUMANE REPRODUKCIJE, PROF. DR. SC. VELIMIR ŠIMUNIĆ VRSNI JE STRUČNJAK KOJI NA PRVOME MJESTU UVIJEK IMA DOBROBIT SVOJIH PACIJENATA

Autorica: Viktorija Antolković

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić specijalist je ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije, ujedno osnivač, vlasnik i voditelj Poliklinike IVF, prve privatne ustanove za liječenje neplodnosti na ovim prostorima. Pionir je ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije – već je 1982/83. godine započeo IVF-program u Petrovoj bolnici i bio vođa  stručnjaka koji su tada, kao sedma zemlja u svijetu i treća u Europi (odmah iza Velike Britanije i Njemačke), postigli začeće i rođenje prvog IVF-djeteta Hrvatske. Od tada je pomogao da se metodama potpomognute oplodnje rodi više od 5000 djece.

Prof. dr. sc. Šimunić počasni je predsjednik Društva za humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora, više od 20 godina bio je Pročelnik Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode u Zagrebu, redovni je član Akademije medicinske znanosti, a 2017. godine Hrvatska liječnička komora dodijelila mu je Medalju struke za izuzetna stručna ostvarenja koja su znatno unaprijedila zdravstvenu djelatnost u Hrvatskoj. Stoga, ima li bolje osobe kojoj se obratiti za savjet kad je riječ o ginekološkom i reproduktivnom zdravlju žena i problemima s plodnošću?

Možete li našim čitateljicama dati pokoji savjet, kako očuvati ginekološko zdravlje?

Ginekološko zdravlje valja čuvati na brojne načine, jer i banalne smetnje mogu dovesti do posljedica i oštećenja reprodukcijskih organa, ali i općeg zdravlja.

 

Preporuka je obavljati redoviti ginekološki pregled jedanput na godinu. No zbog kojih se simptoma i „znakova za uzbunu“ treba uputiti na ginekološki pregled ranije?

Od adolescentnog doba nadalje važni su redoviti pregledi, barem jedanput na godinu. Naravno, od početka spolnog života. Ranije u pubertetu mudro je cijepiti se protiv HPV-a. Za svaki iscjedak i lokalne smetnje treba isključiti upalu ili je liječiti. Za one tvrdokorne upale valja obaviti mikrobiološke pretrage. Jedanput na godinu (ili svake dvije) obavlja se Papa-test. Na poremećaje ciklusa, obilna krvarenja ili ugruške treba reagirati analizom hormona te fizikalnim i ultrazvučnim pregledom. Ponavljana obilna krvarenja mogu dovesti do anemije.

Svakako valja izbjeći neželjenu trudnoću. Pilule i kondom čuvaju ginekološko zdravlje. Kondom štiti od spolno prenosivih bolesti, a pilule imaju niz dobrobiti, pa se često koriste i kao lijek. One smanjuju rizik od upale u zdjelici, funkcionalnih cista jajnika, kontroliraju ciklus i krvarenja, usporavaju endometriozu i miome. Svakako smanjuju potrebu za ginekološkim operacijama.

Bolovi u donjem dijelu trbuha, visoka temperatura i vaginalno krvarenje znakovi su za obavezan posjet ginekologu. Također i bolne menstruacije i bolan spolni odnos. Uvijek treba što ranije utvrditi trudnoću, posebno u uvjetima nesigurnog podatka o menstruaciji.

Akne, pojačana dlakavost mogu pratiti poremećen (produljen) ciklus, što također ulazi u domenu ginekologa. Svaki porast trbuha, vidljiva i opipljiva oteklina ili dojam pritiska na zdjelične organe pametno je istražiti ginekološkim i ultrazvučnim pregledom.  Nisu rijetke ni upalne otekline spolovila koje treba zbrinuti ginekolog.

Ginekološki se problemi nerijetko liječe na svoju ruku, prema upitnim savjetima s interneta i „narodskim“ lijekovima. Koje sve mogu biti zamke i posljedice samoliječenja?

Sve se češće nastojimo liječiti sami tražeći naputke na internetu. Tako se mogu riješiti samo banalni problemi ili se dobiju korisne obavijesti kao putokaz. Problem i ozbiljnije tegobe može dijagnosticirati i pravilno izliječiti samo iskusan stručnjak koji je dobro opremljen dijagnostičkim pomagalima. Često će samoliječenje biti neuspješno i dovesti do pogoršanja. Jedan simptom ili znak bolesti može nas ozbiljno zavesti ako pogrešno upitamo internet.  Složeni problem izazov su i za stručnjake, a laik ih ne može riješiti sam.

Stručnjak ste za neplodnost – na neplodnost isto tako mogu utjecati nezdrave životne navike. Kad je riječ o ženama, o kojim je tu navikama riječ?

Brojne su štetne životne navike i stanja koja u žene mogu umanjiti plodnost. Pušenje duhana, korištenje droga i prekomjerni alkohol za više od 50 posto smanjuju plodnost žena. Posebno kad su ti čimbenici udruženi. Dvojbeno je umanjuje li i suviše kave plodnost. Brojni okolinski toksini, teški metali i sastojci u kozmetici mogu biti štetni. Hranom možemo unositi pesticide, insekticide i nepotrebne hormone. Korištenje anabolika i psihofarmaka stvaraju rizik neplodnosti.
Ne zaboravite na zračenja iz današnje tehnologije. Ipak, najvažnije je ne odgađati rađanje.

A što je sa stresom? Stres je uzrok neplodnosti, ili je neplodnost uzrok stresa – kako se izvući iz tog začaranog kruga?

Stres je mogući uzrok i posljedica neplodnosti. Neispunjena želja za majčinstvom razlog je dubokih frustracija i nezadovoljstva. Svakim neuspješnim ciklusom problem se i nehotice produbljuje. Teško je izaći iz tog zatvorenog kruga nezadovoljstva.  Svakako od pomoći trebaju biti partner, ginekolog, a nerijetko i psiholog.

Prekomjerna tjelesna težina također je jedan od faktora koji utječe na plodnost i uspjeh postupaka MPO-a, zar ne?

Debljina je globalna epidemija, a u Hrvatskoj je 60 posto žena prekomjerne tjelesne težine (odnosno visokog BMI-ja).  Debljina remeti ciklus, otežava liječenje neplodnosti i povisuje zdravstvene i reprodukcijske rizike. Često je udružena s endokrinološkim poremećajem sindromom policističnih jajnika, a ta povezanost dodatno umanjuje plodnost. Ponekad je dovoljno za 10 posto umanjiti prekomjernu tjelesnu težinu da bi se povisila vjerojatnost za trudnoću. Također vrijedi napomenuti kako debljina stvara i brojne rizike u trudnoći.

Avatar
admin_iwf

Comments are closed.