Svečana obljetnica 30 godina izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

Svečana obljetnica 30 godina izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

U organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju HLZ-a, Klinike za ženske bolesti i porode Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb svečano je obilježeno 30 godina primjene izvantjelesne oplodnje (in vitro fertilizacija – IVF) u Hrvatskoj. Brojnim uzvanicima uz prigodan domjenak u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode prezentirani su počeci i razvoj izvantjelesne oplodnje i važnost koju ovaj postupak ima za sve parove koji žele uživati u čarima roditeljstva, a nisu uspjeli prirodnim putem začeti dijete. Poseban gost na svečanom događanju bio je Robert Veriga, prvo dijete u Hrvatskoj začeto izvantjelesnom oplodnjom, koji je ujedno i proslavio 30. rođendan.

 

Zagreb (22. studenog 2013.) – Postupak izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj je prisutan zadnjih 30 godina. Vrhunski medicinski stručnjaci na polju reprodukcijske medicine vraćaju nadu tisućama parova koji ne uspijevaju prirodnim putem začeti dijete.

Hrvatska je u samim počecima primjene postupka izvantjelesne oplodnje stala uz bok naprednim svjetskim zemljama. Nakon značajnih uspjeha u liječenju neplodnosti i edukacije stručnog tima o IVF postupku u znanstvenim centrima diljem svijeta, 1982. godine u Petrovoj bolnici završene su pripreme za početak liječenja neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom. U to vrijeme, krajem 1982. godine, samo je 6 zemalja u svijetu imalo početne uspjehe u izvantjelesnoj oplodnji. Entuzijazam, trud i čvrsta vjera u uspjeh rezultirali su zdravom trudnoćom Dragice Verige. Hrvatska je tako zasjela na osmo mjesto svih zemalja u svijetu koja je uspješno primijenila postupak izvantjelesne oplodnje. Zdravog dječaka, kojemu je kasnije dano ime Robert, porodili su prof. dr. sc. Velimir Šimunić i primarijus Puharić. Osim njih, članovi stručnog tima u Petrovoj bolnici bili su i prof. Drobnjak, prof. Grizelj, ing. Suchanek i ing. Maćaš. Danas ih s pravom možemo nazvati pionirima na polju reprodukcijske medicine u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić redovni je profesor ginekologije i porodništva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju pri Hrvatskom liječničkom zboru. Bio je vođa stručnog tima koji je uspješno prvi proveo proces izvantjelesne oplodnje koji je rezultirao začećem i rođenjem prvog „IVF djeteta Hrvatske“, Roberta Verige. Pomaže u edukaciji hrvatskih stručnjaka za primjenu novih i uspješnih tehnologija u IVF liječenju neplodnosti. Trajno i uspješno surađuje s IVF centrima u Mariboru, Zürichu, Ljubljani, Pragu, Bruxellesu, New Yorku, Cambridgeu i Sarajevu. Autor je 160 stručno – znanstvenih radova, 28 knjiga i stručnih tekstova i 8 znanstvenih projekata.

Danas su IVF, ICSI i sve druge metode medicinski pomognute oplodnje, postale rutinsko i uspješno liječenje u 14 centara u našoj zemlji. Više od 20 000 djece u Hrvatskoj zadnjih 30 godina rođeno je uz pomoć IVF-a i medicinski pomognute oplodnje. Posebnu zahvalu nužno je uputiti svim liječnicima koji su beskompromisno ulagali u svoju edukaciju i pratili najnovija znanstvena dostignuća, a sve kako bi usrećili brojne parove diljem Hrvatske koji su se godinama bezuspješno borili s neplodnošću.