Svečana obljetnica 30 godina izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

Svečana obljetnica 30 godina izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

 

U organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju HLZ-a, Klinike za ženske bolesti i porode Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb svečano je obilježeno 30 godina primjene izvantjelesne oplodnje (in vitro fertilizacija – IVF) u Hrvatskoj. Brojnim uzvanicima uz prigodan domjenak u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode prezentirani su počeci i razvoj izvantjelesne oplodnje i važnost koju ovaj postupak ima za sve parove koji žele uživati u čarima roditeljstva, a nisu uspjeli prirodnim putem začeti dijete. Poseban gost na svečanom događanju bio je Robert Veriga, prvo dijete u Hrvatskoj začeto izvantjelesnom oplodnjom, koji je ujedno i proslavio 30. rođendan.

 

Zagreb (22. studenog 2013.) – Postupak izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj je prisutan zadnjih 30 godina. Vrhunski medicinski stručnjaci na polju reprodukcijske medicine vraćaju nadu tisućama parova koji ne uspijevaju prirodnim putem začeti dijete.

Hrvatska je u samim počecima primjene postupka izvantjelesne oplodnje stala uz bok naprednim svjetskim zemljama. Nakon značajnih uspjeha u liječenju neplodnosti i edukacije stručnog tima o IVF postupku u znanstvenim centrima diljem svijeta, 1982. godine u Petrovoj bolnici završene su pripreme za početak liječenja neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom. U to vrijeme, krajem 1982. godine, samo je 6 zemalja u svijetu imalo početne uspjehe u izvantjelesnoj oplodnji. Entuzijazam, trud i čvrsta vjera u uspjeh rezultirali su zdravom trudnoćom Dragice Verige. Hrvatska je tako zasjela na osmo mjesto svih zemalja u svijetu koja je uspješno primijenila postupak izvantjelesne oplodnje. Zdravog dječaka, kojemu je kasnije dano ime Robert, porodili su prof. dr. sc. Velimir Šimunić i primarijus Puharić. Osim njih, članovi stručnog tima u Petrovoj bolnici bili su i prof. Drobnjak, prof. Grizelj, ing. Suchanek i ing. Maćaš. Danas ih s pravom možemo nazvati pionirima na polju reprodukcijske medicine u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Velimir Šimunić redovni je profesor ginekologije i porodništva na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju pri Hrvatskom liječničkom zboru. Bio je vođa stručnog tima koji je uspješno prvi proveo proces izvantjelesne oplodnje koji je rezultirao začećem i rođenjem prvog „IVF djeteta Hrvatske“, Roberta Verige. Pomaže u edukaciji hrvatskih stručnjaka za primjenu novih i uspješnih tehnologija u IVF liječenju neplodnosti. Trajno i uspješno surađuje s IVF centrima u Mariboru, Zürichu, Ljubljani, Pragu, Bruxellesu, New Yorku, Cambridgeu i Sarajevu. Autor je 160 stručno – znanstvenih radova, 28 knjiga i stručnih tekstova i 8 znanstvenih projekata.

Danas su IVF, ICSI i sve druge metode medicinski pomognute oplodnje, postale rutinsko i uspješno liječenje u 14 centara u našoj zemlji. Više od 20 000 djece u Hrvatskoj zadnjih 30 godina rođeno je uz pomoć IVF-a i medicinski pomognute oplodnje. Posebnu zahvalu nužno je uputiti svim liječnicima koji su beskompromisno ulagali u svoju edukaciju i pratili najnovija znanstvena dostignuća, a sve kako bi usrećili brojne parove diljem Hrvatske koji su se godinama bezuspješno borili s neplodnošću.

 

 

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić