Primjena 3D/4D ultrazvuka u opstetriciji

Primjena 3D/4D ultrazvuka u opstetriciji

 

Dr.med. Igor Maričić
Specijalist ginekologije i opstetricije
Supspecijalist humane reprodukcije

 

13 tjedana

 

Od kada je uveden u kliničku praksu 2D ultrazvuk je postao vrlo koristan dijagnostički alat u opstetriciji. Mnoge pacijentice imaju iskustvo sa crno-bijelim slikama koje nastaju na standardnom 2D ultrazvuku. Često je takve slike teško protumačiti pacijentima jer nema plastičnosti i detalja.

Kasnih 90-tih godina prošlog stoljeća  je kompjuterska i ultrazvučna tehnologija toliko uznapredovala da je postalo moguće stvaranje 3D ultrazvučnih slika. Tijekom ultrazvučnog skeniranja, cijeli niz uporednih 2D slika se kompjutorski procesuira i na taj način se stvara trodimenzionalna slika. Primjere tih slika možete vidjeti na našoj stranici.

Najnoviji razvoj tehnologije donio nam je 4D ultrazvuk, koji omogućuje gledanje niza 3D ultrazvučnih slika u realnom vremenu, tako da pacijenti mogu pratiti pokrete djeteta u maternici. Moguće je vidjeti izraze lica, smijeh i zijevanje u realnom vremenu, što je za mnoge trudnice nezaborano iskustvo koje produbljuje emocije.

Ovdje treba naglasiti da 3D/4D ultrazvuk ne može zamijeniti 2D ultrazvuk, koji i dalje ostaje vrlo koristan i osnovna dijagnostička pretraga. Svaka trudnica treba učiniti standardni ultrazvučni pregled između 18-22 tjedna, tzv „anomaly scan“ ili bolje dokaz normalnosti djeteta.

Dijagnostički napredak koji donosi 3D/4D tehnologija je svakako prikaz lica i dijagnoza rascjepa usne i nepca, nadalje moguće je vrlo kvalitetno analizirati anatomiju kralježnice djeteta, što možete vidjeti na našim slikama. Isto tako prikaz šake i stopala je kvalitetniji i jednostavniji sa 3D ultrazvukom, kao i prikaz spola djeteta.

Uvijek treba naglasiti da se na svakom ultrazvučnom pregledu ne mogu dobiti idealne slike djeteta, jer to ovisi o položaju djeteta u maternici.

Isto tako, iako je našim pacijentima izuzetno zanimljivo promatrati 3D/4D ultrazvučne slike i filmove. Treba naglasiti kako je to tehnologija koja se primarno koristiti isključivo u medicinske i dijagnostičke svrhe. Svakako je potrebno pridržavati se  od struke priznatog rasporeda i broja ultrazvučnih pregleda u trudnoći.

 

13 tjedana - ulaz pupkovine 13 tjedana 16 tjedana 21 tjedan - kraljžnica 23 tjedna - lice 28 tjedana - lice i stopalo 17 tjedana - šake Spol
Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić