• 30
  • Jul
izvantjelesnaoplodnja
Author

Izvantjelesnom oplodnjom začeto 30.000 djece u RH

AUTOR dr. Velimir Šimunić

 

U Hrvatskoj je oko 80.000 parova neplodno, a 10.000 ih se godišnje liječi. Oko 3,6% sve novorođenčadi u RH rodi se nakon liječenja IVF-om

 

Prije 40 godina, 25. srpnja 1978. u Oldhamu u Velikoj Britaniji rodila se Louise Brown, prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom.

Taj uspjeh in vitro fertilizacije (IVF-a) postigli su ginekolog Patric Steptoe i embriolog Robert Edwards. Njihov uspjeh smatra se jednim od najvećih postignuća u humanoj reprodukciji, ali i u medicini uopće. Izvantjelesnom oplodnjom od tada je omogućeno liječenje neplodnosti u onih parova gdje su svi drugi oblici liječenja ostali bezuspješni. U dosadašnjih 40 godina zabilježen je veliki napredak IVF-a, a posebno embrioloških tehnologija te je do sada u svijetu tom metodom liječenja rođeno gotovo šest milijuna djece.

I Hrvatska se ponosi ranim uspjehom liječenja neplodnosti IVF-om jer je kao 7. zemlja u svijetu i 5. u Europi, 1983. ostvarila rođenje IVF djeteta. Iste godine kao i Belgija i Španjolska, a puno ranije od mnogih većih, bogatijih i naprednijih zemalja. Zaslužni za taj uspjeh su doktor Velimir Šimunić, Ernest Suchanek i Ervin Maćaš (embriolozi).

Veliki doprinos toj grani reprodukcijske medicine dali su i doktori Grizelj, Drobnjak i Puharić. Tako je do danas u RH začeto i rođeno IVF-om blizu 30.000 djece. Unatoč različitim mišljenjima o ovom postupku, IVF ostaje najuspješnije (gotovo jedino) liječenje za sve neplodne, odnosno 80% parova. Sve dotle dok se ne pronađe nešto bolje, uspješnije i etički prihvatljivije IVF je nezaobilazan pristup.

 

Što je zapravo IVF?

In vitro fertilizacija nije umjetna oplodnja jer tu ništa nije umjetno. U kontroliranim laboratorijskim uvjetima zapravo se imitira priroda. Danas je u RH, slično kao i u EU, 15 do 17% parova neplodno. Glavni razlozi za tako visoku učestalost neplodnosti su: odgađanje rađanja na kasniju dob žene, brojne bolesti koje umanjuju plodnost. Oko polovice uzroka neplodnosti muški je sterilitet.

To znači da je u RH oko 80.000 parova neplodno, a 10.000 ih se godišnje liječi. Godišnje se u našoj zemlji od ukupnog broja rodi oko 3,6% novorođenčadi nakon liječenja IVF-om. U nekim je zemljama taj udio 5-6%. Svakako liječenje neplodnosti postiže znatan doprinos natalitetu, što je od posebne važnosti i u RH.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/izvantjelesnom-oplodnjom-zaceto-30-000-djece-u-rh-1260263 – www.vecernji.hr

 

izvantjelesnaoplodnja

 

Avatar
admin_iwf

Comments are closed.