HPV upale mogu biti uzrok neplodnosti

HPV upale mogu biti uzrok neplodnosti

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić

Poliklinika IVF

 

Humani papilloma virus ili HPV je velika grupa virusa koja se prenosi kontaktom-skin-to-skin. Humani papilloma virus upale su najčešće spolno prenosive bolesti s incidencijom od 80%, ali to su uglavnom tihe subkliničke upale koje se nikada ne realiziraju kao bolest ili posljedice. U visokom postotku (80-90%) za dvije godine dolaze do samoizlječenja bez ikakve terapije.

HPV tipova ima više od 200, a oni visokog rizika 14 tipova (Humani papilloma virus 16,18,31,51,52,56) povezuju se s nastankom prekanceroza ili raka vrata maternice (cervix uteri). Sve je viša učestalost genitalnih HPV upala u mlađim populacijama, te se u literaturi ističe prevalencija od 42% za sve tipove Humani papilloma virus-a, a 25% za HPV visokog rizika. Učestalost je viša u muškaraca.

Suprotno ranijim stavovima, danas se sve češće ističe povezanost HPV upala s umanjenom plodnošću i neplodnošću. Humani papilloma virus visokog rizika može umanjiti vjerojatnost implantacije poremećajem endometrija i embrija. Također se povisuje rizik za spontane pobačaje i prijevremeni porođaj. Cervikalne HPV upale ponekad zahtijevaju kirurško odstranjenje dijela cerviksa što je nedvojbeno hendikep za kasniju reprodukciju (izostanak cervikalnog faktora).

Humani papilloma virus visokog rizika u gornjim djelovima reprodukcijskog sustava žene povezuje se s neplodnošću i višom pojavnošću endometrioze.

Humani papilloma virus može umanjiti plodnost muškarca redukcijom pokretljivosti i kvalitete kinetike spermija. Grupa iz Milana je ovih dana objavila (Human reproduction, February 2019.) da je kod neplodnih muškaraca učestalost Humani papilloma virusa visokog rizika 15,5% (uglavnom Humani papilloma virus 16). Humani papilloma virus infekcija udružena je s statistički značajno nižom progresivnom pokretljivošću spermija, i značajno višom DNK fragmentacijom spermija.

Od 2016. godine objavljeno je više meta-analiza koje su utvrdile značajno niži uspjeh intrauterine inseminacije i IVF-a u partnera s aktivnom Humani papilloma virusa upalom.

Navedene činjenice potiču nas da obnovimo već poznate savjete o redukciji učinka Humani papilloma virus-a:

 • Cijepljenje HPV vakcinama za žene i muškarce u pubertetu.

Preporučljivo i u kasnijoj dobi (25-45 g.) za HPV negativne (Gardasil 9)

 • Budite sigurni da je partner na Humani papilloma virus negativan ili cijepljen
 • Prakticirajte u prereprodukcijskom razdoblju siguran spolni život. Kondom umanjuje, ali ne prevenira potpuno virusne upale.
 • Redovito se testirajte – PAPA razmaz i HPV tipizacija
 • Razmotrite HPV cijepljenje i uz HPV pozitivne nalaze. Plodnost se može poboljšati
 • Imuni sustav može otkloniti većinu Humani papilloma virus infekcija bez dodatnog liječenja
 • Postignite eubiozu korekcijom vaginalnog microbioma korištenjem probiotika.

Izvor:

 1. McQuillan et al.: CDC, 280, 2017.
 2. Smith L.: What is HPV?, Med. News Today, 2017.
 3. Rocha R M et al.: The high risk HPV and relationship to infertility and endometriosis, Rep. Biom. Onl., 2019.
 4. Boeri L. et. al.: High risk HPV in semen is associeted with poor semen progressive motility and high sperm DNA fragmentation, Hum. Repr. 34/2: 209-217, 2019.

 

hpv

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

 • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

 • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
 • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
 • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
 • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
 • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
 • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
 • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić