• 2
 • May
 • 0
neplodnost
Author

Veliki vodič kroz neplodnost

Suvremene metode dijagnostike i terapijske mogućnosti liječenja povećavaju šanse za začeće. Pridržavanjem savjeta stručnjaka za neplodnost može se pridonijeti očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Mnogi parovi pokušavaju zanijeti, no bezuspješno jer neplodnost se u novije doba pokazala velikim zdravstvenim problemom. Pričamo li o neplodnosti, mislimo na parove koji ne ostvare željenu trudnoću nakon godine dana redovitog spolnog života. Danas uzroke neplodnosti više ne tražimo samo u ženi jer su se pokazali sve češćim i kod muškaraca, a mogu biti vezani i uz oba partnera. Ono što ulijeva novu nadu jest to da se neplodnost danas može uspješno liječiti. Moderne metode dijagnostike i terapijske mogućnosti liječenja neplodnog para povećavaju šanse za ostvarenje cilja – dugo željene trudnoće. O tome nam govori i veliki stručnjak u liječenju neplodnosti, prof.dr.sc. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije.  U razgovoru nas vodi kroz najvažnije uzroke, simptome i metode liječenja neplodnosti.

Postoje li situacije u kojima se može sa sigurnošću potvrditi da je osoba neplodna?

Na sumnju da je par neplodan ukazuju mnoge situacije. Među njima možemo istaknuti:

 • trudnoću izostalu nakon 1 godine pokušaja
 • kirurške zahvate na jajniku, jajovodu ili cerviksu
 • kirurške zahvate na testisu, kila
 • anovulaciju i poremećaje ciklusa
 • dokazanu endometriozu, miome
 • dob žene, ali i muškarca

Koji su simptomi i znakovi moguće neplodnosti?

Bolovi u zdjelici, bolne menstruacije koje prate endometriozu, poremećaji ciklusa, upale spolnih organa i njihovi znakovi te anejakulacija – sve su to znakovi moguće neplodnosti. Na neplodnost mogu upozoravati i debljina, akne, hirzutizam – povišeni androgeni žene i niska rezerva jajnika (AMH, AFC i slično).

Sindrom policističnih jajnika je endokrinološki poremećaj s kojim se danas susreće veliki broj žena, a često može biti i dugo vremena prikriven. Može li to utjecati na neplodnost?

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki poremećaj žena (20-30% liječene neplodnosti) kojeg prate debljina, inzulinska rezistencija, hiperandrogenizam, anovulacija, neplodnost i češći rani spontani pobačaji. Ovaj poremećaj umanjuje plodnost za 30 do 40%.

Muška ili ženska neplodnost – postoje li razlike s obzirom na učestalost, dob i uspješnost liječenja?

Trećina uzroka neplodnosti su ženski, 1/3 muški, a 1/3 su uzroci udruženi. Muški subfertilitet nalazimo u 50% neplodnih parova. Dob žene je glavni razlog umanjene plodnosti, a dob determinira i uspjeh liječenja. Nakon 40-te godine rezultati liječenja su dvostruko niži jer je u jajnicima preostalo tek 10000 oocita od kojih je 60 do 70% kromosomski abnormalno.

neplodnost

Koliko je točna činjenica da psihološki čimbenici poput emocionalnog stresa i tjeskobe otežavaju uspješnost oplodnje?

Frustracije zbog neuspjeha i stres mogu biti snažan kofaktor neuspjeha liječenja.

Kada je vrijeme da se potraži stručna pomoć?

Stručnu pomoć treba potražiti nakon 1 godine neplodnosti. Dob žene (iznad 35. godine) ili dokazani uzroci indiciraju i raniju obradu i liječenje. Uvijek se paralelno istražuje plodnost žene i muškarca.

Koje su sve metode dostupne u liječenju neplodnosti?

Metode liječenja ovise o uzrocima, trajanju neplodnosti i dobi partnera. Liječenje može biti kirurško, stimulacija ovulacije i inseminacija. Danas se 70 do 80% neplodnosti liječi metodama pomognute oplodnje – IVF, ICSI i sl. Kod upale, endometrioze i mioma treba pokušati i s medikamentnim liječenjem.

Što je zapravo IVF postupak i kakva je njegova uspješnost? Utječu li godine na uspješnost IVF-a?

Izvantjelesna oplodnja – IVF je metoda gdje se treba potaknuti sazrijevanje više oocita, izvaditi ih iz jajnika. Oplodnja i početni život (do 5 dana) odvija se izvan tijela, u inkubatoru uz sofisticirane hranidbene medije. Stvoreni zameci se za 3 ili 5 dana od oplodnje vraćaju u maternicu, (1 ili 2) zametka. Postoji li višak zametaka, oni se mogu zamrznuti za kasniji odgođeni embrio transfer. Uspješnost IVF/ICSI-a ovisi o kvaliteti zametaka i dobi žene. Svježi i odmrznuti postupak daje slične rezultate (za 30-35 god. žene to je 40-60%) kliničkih trudnoća. Živorođenost (tzv. Live birth rate) je za 3-5% niža od gore navedenog rezultata. Žene starije od 38 godina imaju dvostruko slabiji uspjeh koji starenjem progresivno opada.

Kroz što sve prolazi žena u tom postupku i koliko je on uistinu fizički i emocionalno iscrpljujuć?

Trudnoća, rođenje djeteta i majčinstvo su velika motivacija za žene. To ih stimulira i pomaže im imati visoku toleranciju i strpljenje pri liječenju. Liječenje je više emocionalno iscrpljujuće.

Što se može učiniti kod dijagnosticirane obostrane neplodnosti? Ima li u tom slučaju rješenja?

Obostrana neplodnost je vrlo česta, a i ona se uspješno liječi IVF-om, odnosno ICSI-jem što je dodatak u postupku gdje se spermij pojedinačno unosi u jajnu stanicu. Uspješnost je također visoka.

neplodnost-trudnoca

Možemo li sami povećati plodnost? Kako?

Svakako možete povisiti svoju plodnost i to:

 • planiranjem trudnoće za raniju dob (27-32 god)
 • normaliziranjem tjelesne težine
 • izbacivanjem štetnih navika – pušenje, alkohol, kava
 • mediteranskom dijetom
 • umjerenom tjelovježbom (200-250 minuta tjedno)
 • izbjegavanjem okolinskih toksina (pesticidi, bisfenoli…)
 • umjerenošću s mobitelom
 • optimalnim uvjetima na poslu (hladnoća, vrućina)
 • izbjegavanjem (kada se može) operacije na jajnicima

Imate li dodatnih pitanja? Obratite se stručnom timu Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić
Zagreb, Babonićeva 121
www.ivf.hr

TEXT PREUZET SA PORTALA MED.OVER.NET

Avatar
admin_iwf

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.