• 2
 • May
 • 0
neplodnost
Author

Veliki vodič kroz neplodnost

Suvremene metode dijagnostike i terapijske mogućnosti liječenja povećavaju šanse za začeće. Pridržavanjem savjeta stručnjaka za neplodnost može se pridonijeti očuvanju reproduktivnog zdravlja.

Mnogi parovi pokušavaju zanijeti, no bezuspješno jer neplodnost se u novije doba pokazala velikim zdravstvenim problemom. Pričamo li o neplodnosti, mislimo na parove koji ne ostvare željenu trudnoću nakon godine dana redovitog spolnog života. Danas uzroke neplodnosti više ne tražimo samo u ženi jer su se pokazali sve češćim i kod muškaraca, a mogu biti vezani i uz oba partnera. Ono što ulijeva novu nadu jest to da se neplodnost danas može uspješno liječiti. Moderne metode dijagnostike i terapijske mogućnosti liječenja neplodnog para povećavaju šanse za ostvarenje cilja – dugo željene trudnoće. O tome nam govori i veliki stručnjak u liječenju neplodnosti, prof.dr.sc. Velimir Šimunić, specijalist ginekologije i opstetricije te subspecijalist humane reprodukcije.  U razgovoru nas vodi kroz najvažnije uzroke, simptome i metode liječenja neplodnosti.

Postoje li situacije u kojima se može sa sigurnošću potvrditi da je osoba neplodna?

Na sumnju da je par neplodan ukazuju mnoge situacije. Među njima možemo istaknuti:

 • trudnoću izostalu nakon 1 godine pokušaja
 • kirurške zahvate na jajniku, jajovodu ili cerviksu
 • kirurške zahvate na testisu, kila
 • anovulaciju i poremećaje ciklusa
 • dokazanu endometriozu, miome
 • dob žene, ali i muškarca

Koji su simptomi i znakovi moguće neplodnosti?

Bolovi u zdjelici, bolne menstruacije koje prate endometriozu, poremećaji ciklusa, upale spolnih organa i njihovi znakovi te anejakulacija – sve su to znakovi moguće neplodnosti. Na neplodnost mogu upozoravati i debljina, akne, hirzutizam – povišeni androgeni žene i niska rezerva jajnika (AMH, AFC i slično).

Sindrom policističnih jajnika je endokrinološki poremećaj s kojim se danas susreće veliki broj žena, a često može biti i dugo vremena prikriven. Može li to utjecati na neplodnost?

Sindrom policističnih jajnika je najčešći endokrinološki poremećaj žena (20-30% liječene neplodnosti) kojeg prate debljina, inzulinska rezistencija, hiperandrogenizam, anovulacija, neplodnost i češći rani spontani pobačaji. Ovaj poremećaj umanjuje plodnost za 30 do 40%.

Muška ili ženska neplodnost – postoje li razlike s obzirom na učestalost, dob i uspješnost liječenja?

Trećina uzroka neplodnosti su ženski, 1/3 muški, a 1/3 su uzroci udruženi. Muški subfertilitet nalazimo u 50% neplodnih parova. Dob žene je glavni razlog umanjene plodnosti, a dob determinira i uspjeh liječenja. Nakon 40-te godine rezultati liječenja su dvostruko niži jer je u jajnicima preostalo tek 10000 oocita od kojih je 60 do 70% kromosomski abnormalno.

neplodnost

Koliko je točna činjenica da psihološki čimbenici poput emocionalnog stresa i tjeskobe otežavaju uspješnost oplodnje?

Frustracije zbog neuspjeha i stres mogu biti snažan kofaktor neuspjeha liječenja.

Kada je vrijeme da se potraži stručna pomoć?

Stručnu pomoć treba potražiti nakon 1 godine neplodnosti. Dob žene (iznad 35. godine) ili dokazani uzroci indiciraju i raniju obradu i liječenje. Uvijek se paralelno istražuje plodnost žene i muškarca.

Koje su sve metode dostupne u liječenju neplodnosti?

Metode liječenja ovise o uzrocima, trajanju neplodnosti i dobi partnera. Liječenje može biti kirurško, stimulacija ovulacije i inseminacija. Danas se 70 do 80% neplodnosti liječi metodama pomognute oplodnje – IVF, ICSI i sl. Kod upale, endometrioze i mioma treba pokušati i s medikamentnim liječenjem.

Što je zapravo IVF postupak i kakva je njegova uspješnost? Utječu li godine na uspješnost IVF-a?

Izvantjelesna oplodnja – IVF je metoda gdje se treba potaknuti sazrijevanje više oocita, izvaditi ih iz jajnika. Oplodnja i početni život (do 5 dana) odvija se izvan tijela, u inkubatoru uz sofisticirane hranidbene medije. Stvoreni zameci se za 3 ili 5 dana od oplodnje vraćaju u maternicu, (1 ili 2) zametka. Postoji li višak zametaka, oni se mogu zamrznuti za kasniji odgođeni embrio transfer. Uspješnost IVF/ICSI-a ovisi o kvaliteti zametaka i dobi žene. Svježi i odmrznuti postupak daje slične rezultate (za 30-35 god. žene to je 40-60%) kliničkih trudnoća. Živorođenost (tzv. Live birth rate) je za 3-5% niža od gore navedenog rezultata. Žene starije od 38 godina imaju dvostruko slabiji uspjeh koji starenjem progresivno opada.

Kroz što sve prolazi žena u tom postupku i koliko je on uistinu fizički i emocionalno iscrpljujuć?

Trudnoća, rođenje djeteta i majčinstvo su velika motivacija za žene. To ih stimulira i pomaže im imati visoku toleranciju i strpljenje pri liječenju. Liječenje je više emocionalno iscrpljujuće.

Što se može učiniti kod dijagnosticirane obostrane neplodnosti? Ima li u tom slučaju rješenja?

Obostrana neplodnost je vrlo česta, a i ona se uspješno liječi IVF-om, odnosno ICSI-jem što je dodatak u postupku gdje se spermij pojedinačno unosi u jajnu stanicu. Uspješnost je također visoka.

neplodnost-trudnoca

Možemo li sami povećati plodnost? Kako?

Svakako možete povisiti svoju plodnost i to:

 • planiranjem trudnoće za raniju dob (27-32 god)
 • normaliziranjem tjelesne težine
 • izbacivanjem štetnih navika – pušenje, alkohol, kava
 • mediteranskom dijetom
 • umjerenom tjelovježbom (200-250 minuta tjedno)
 • izbjegavanjem okolinskih toksina (pesticidi, bisfenoli…)
 • umjerenošću s mobitelom
 • optimalnim uvjetima na poslu (hladnoća, vrućina)
 • izbjegavanjem (kada se može) operacije na jajnicima

Imate li dodatnih pitanja? Obratite se stručnom timu Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić
Zagreb, Antuna Nemčića 7
www.ivf.hr

TEXT PREUZET SA PORTALA MED.OVER.NET

Avatar
admin_iwf

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.