• 30
  • Dec
  • 0
NEPLODNOST PAROVI
Author

Doprinos parova u podizanju plodnosti

DOPRINOS PAROVA U PODIZANJU PLODNOSTI

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić, Poliklinika IVF – www.ivf.hr

Normalna plodnost parova može biti umanjena njihovim načinom života. Prihvaćanje zdravog načina života od strane oba partnera povećava se šansa za začeće i rađanje zdravog djeteta.

 

Negativne životne navike kod ŽENA

Mnoge žene ne mogu ostati trudne zbog neprikladne i nezdrave dijete. Drastična dijeta može utjecati na sposobnost žene da ovulira, a time i zanese. Kada je u sastavu tijela udio masnog tkiva manji od 20%, nedostatni biosignali dovode do nenormalne biosekrecije, anovulacija i česte amenoreje. Poremećena je energijska homeostaza. Uspješnost IVF-a je prepolovljena. Za žene je preporučljivo zdravo se hraniti barem 3 mjeseca prije začeća i cijelo vrijeme trudnoće i dojenja djeteta.

Korištenje droga povremeno ili trajno također može imati utjecaja na plodnost kod oba partnera. Dakle, negativne životne navike pored gore navedenih su još:

Pušenje – rizik od neplodnosti 60% viši. Štetni učinci: oštećenje oocita, antiestrogeni učinak, pad pričuve jajnika, nereceptivni endometrij, oksidativni stres folikula i dr.

Alkoholna pića – prekomjerna uporaba ima nepovoljne učinke na zrenje oocite i mehanizme metilacije. Više od 8 pića na tjedan povezan je sa anovulacijama i endometriozom. Umanjuje plodnost za 20-30%

Više od 2 šalice kave i kofeinskih napitaka dnevno. To uključuje i čaj (crni ili zeleni). Pripazite na skriveni kofein u crnoj čokoladi. Kofeinizam za 50% povećava rizik od tubarne neplodnosti i endometrioze, a znatno su češći rani spontani pobačaji.

Stres liječenje neplodnosti IVF-om ima snažan učinak na društveni i profesionalni život žene. Neostvareno majčinstvo pokreće cjelokupnu energiju i angažman  emocija prema jednom cilju. Žene su čvrsto uvjerene  u uspjeh, usprkos umanjenoj  vjerojatnosti za trudnoću. Često se i nakon upješnog liječenja ističe kako je postupak biofizički i psihički naporan i bolan. Uz osobni osjećaj hendikepa, žena bez djece ponekad osjeća snažan pritisak okoline. Stoga nije čudo da su žene tijekom liječenja IVF- om anksiozne, s više psiholoških simpoma. Da je distres važan kofaktor i u dugotrajnoj neplodnosti, ukazuje ne rijetka činjenica, da neplodni par nakon IVF uspjeha ili usvajanja djeteta, postigne spontanu trudnoću. Navedeno upućuje na zatvoreni krug, neplodnost dovodi do distresa, a stres ima negativni učinak na uspjeh liječenja.

Stres i imanjeni rezultati IVF-a tumače se utjecajem stresnih hormona i imunoloških mehanizama. Neizravnim negativnim učincima stresa smatraju se kompenzacijsko usmjerenje na nezdravu prehranu, pušenje i alkohol.

Žene u stresu imaju gotovo dvostruko manje trudnoća.

Danas se ističu i objetivne mjere za štetan utjecaj stresa na liječenje neplodnosti i uspjeh IVF-a. Određuju se biomarkeri:

a) alfa-amilaza u slini

b) kortizol

c) adrenalin i noradrenalin (u urinu)

d) noradrenalin (u folikularnoj tekućini)

Visoka razina nekih od biomarkera u stresu, uz slabiju stopu trudnoća, tumači se postojanjem receptora za katekolamine u reprodukcijskom sustavu žene, Promjenjena aktivnost može mijenjati prokrvljenost zdjeličnih organa.

Navedena razmatranja opravdavaju psihološko savjetovanje prije i za vrijeme IVF postupka. U metaanalizi je utvrđen pozitivni učinak savjetovanja na IVF uspjeh. Također i  svakodnevnog kontakta i tumačenja postupka u odnosu pacijent-liječnik.

e) pretjerana tjelovježba ili sport do iscrpljenosti može pridonjeti gubitku menstruacije i ovulacije

f) prekomjerna tjelesna težina – žene trabaju imati indeks tjelesne mase (BMI) između 20 i 25. Posljedice za reprodukciju uz ddebljinu su:

Umanjena plodnost, produženo i otežano liječenje (slabija uspješnost), patologija trudnoće (česti spontani pobačaji, gestacijski dijabetes, upale, makrosomije, višeplodne trudnoće),

porođaj – prijevremeni/prenošeni, češće abnormalnosti djece, viši perinatalni mortalitet.

Uspjeh IVF-a je u debelih žena 30-50% slabiji.

 

Negativne životne navike kod muškaraca

Pušenje – štetni učinci: manji volumen ejakulata, niža koncentracija spermija, više abnormalnih spermija, oštećenja DNK spermija-testikularna, postestikularna, slabija pokretljivost

Alkohol – prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića snizuje razinu testosterona, razvija abnormalnost spermija i erektivnu disfunkciju. Alkoholizam u muškaraca također umanjuje plodnost za 20-30%, a u kombinaciji sa pušenjem ima sinergijski učinak za umanjenu plodnost kao i kod žena.

Droga – povremeno korištenje droge ima veliki negativni učinak na plodnost kod muškaraca, jer npr. marihuana ostavlja tragove u testisima i do dva tjedna nakon konzumacije.

Sportovi i rekreacija – Nastojte održati tjelesnu temperaturu testisa koliko je god moguće radi normalne produkcije spermija.

Ukoliko vozite bicikl u uskim biciklističkim hlačama nastojte limitirati vožnju na 30 minuta.

Izbjegavajte saunu, uske hlače i uski donji veš. Ukoliko sjedite veći dio dana, ne držite prekrižene noge. Ako imate sjedeći posao povremeno se ustanite i protegnite. Donje rublje neka vam bude pamučno i po mogućnosti nosite tzv bokserice.

Prekomjerna tjelesna težina – smanjite tjelesnu težinu. Gotovo 70% muškaraca sa prekomjernom tjelesnom težinom imaju manji broj spermatozoida.

Hrana – izbjegavajte soju, tofu i tempeh. Svakodnevno konzumiranje može pridonijeti i do 40% manje spermija.

Smanjiti unos hrane životinjskog podrijetla znači stabilizirati razinu hormona i zaštiti vas od hormona rasta kojeg nalazimo npr. u govedini.

Izbjegavati jesti hranu pakiranu u plastične kutije (pohraniti je treba u staklenu ambalažu).

 

Ostali negativni učinci na plodnost kod muškaraca:

Ne nosite mobilne aparate u prednjim džepovima od hlača.

Testirajte se na varikokelu. Varikokela je proširenje vena koje odvode krv iz testisa. Često se javlja kod mlađih muškaraca u dobi od 15-20 godina. Varikokela utječe na povišenje temperature u testisima koja potakne nepravilan razvoj spermatozoida. Čest je uzrok neplodnosti.

Ukoliko imate erektilnih problema ne ustručavajte se tražiti medicinsku pomoć.

Ne upotrebljavajte sredstva za poticanje rasta kose.

Pripazite na opasnosti radnog mjesta. To uključuje rad sa teškim metalima, pesticidima i kemikalijama. Oni mogu imati utjecaja na kvalitetu i kvantitetu sjemena. Koristite zaštitnu odjeću, provjetravajte prostore (dobra klimatizacija) i koristite masku radi smanjenja rizika od utjecaja toksina.

Sve je čvršće dokazano da brzi pad plodnosti muškaraca u posljednjih 30-50 godina, možemo povezati s rastućom izloženošću:

estrogenima i ksenobioticima

anaboličkim steroidima

industrijskim proizvodima – nalazimo ih u krvi 90% muškaraca

plastika (Bisfenol A), ftalatni esteri

teški metali

pesticidi i herbicidi

otapala

 

Što parovi mogu učiniti?

U današnja vremena nije lako u dnevnom ritmu i svime što nas okružuje u potpunosti odstraniti negativne učinke na plodnost žene i muškarca.

Međutim, ono što se može i treba:

a) prestati pušiti

b) ograničiti alkoholna pića

c) održavati zdravu tjelesnu težinu

d) ne uzimati drogu

e) minimizirajte stres

f) budite fizički aktivni

g) jedite puno svježeg voća i povrća, preporuča se mediternaska dijeta, koja je bogata folatima i vitaminom B12 i dokazano povisuje  CPR u IVF-u.

Harvardska studija na 17000 žena poznata kao Nurses Health study je pokazala da žene imaju manji rizik od neplodnosti ako su provodile dijetu sa malo masnoća (izuzevši mlijeko i sladoled) sa cjelovitim žitaricama, voćem i povrćem i uzimale nadomjestke vitamina i minerala. Naravno, da njihovi rezultati ne dokazuju da točno određena hrana prevenira neplodnost, ali znanstvenici preporučuju da male promjene u ishrani su veliki doprinos očuvanju neplodnosti. Takva dijeta neće pomoći kod parova kod kojih je problem muška neplodnost.

 

VITAMINI

Vjeruje se da uzimanje određenih vitamina u umjerenim količinama može poboljšati plodnost. Mehanizam djelovanja odnosi se na raspad kisika dok prolazi kroz stanice u tijelu. To rezultira stvaranjem substanci poznatih kao slobodni radikali.

Neplodni muškarci imaju veću koncentraciju slobodnih radikala u njihovom ejakulatu u usporedbi sa plodnim muškarcima.

Slobodni radikali napadaju i uništavaju membranu koja okružuje spermatozoide. Antioksidansi se bore protiv loših učinaka, a vitamini su prirodni antioksidansi.

Za optimalnu produkciju i funkciju spermatozoida važni su: cink, selen i folna kiselina (vitamin B12).

Preporuča se muškarcima dnevno unošenje:

vitamina C 500 mg

vitamina E 200 IU

selen 200 mcg

folna kiselina 800 mcg

cink 20 mg

koencim Q10 200 mg

Preporuka je muškarcima uzimanje L-arginine i L-carnitine.

L-arginine koji je temeljen na amino acid argininu preporuča se muškarcima čiji su spermiji slabo pokretljivi.

L-carnitine igra važnu ulogu u metabolizmu stanica, a studije su pokazale da mogu imati utjecaja i na pokretljivost spermija.

Više o ulozi vitamina kod problema neplodnosti na: www.fertilitysciences.com

 

Navedene tvrdnje nisu dokazane u svim istraživanja.

 

Žene također trebaju uzimati folnu kiselinu- vitamin B12. Ona je učinkovit dodatak u pripremi za liječenje neplodnosti, u postupku MPO i trudnoći.

Preporučuje se dnevna doza 0,5 do 1,5 mg barem mjesec dana prije početka IVF postupka i u prva tri mjeseca trudnoće.

 

Avatar
admin_iwf

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.