NEPLODNOST I IVF

Neplodnost i IVF

Neplodnost je danas je toliko čest problem, da se doima da je posvuda oko nas. Promjenjeni su svjetonazori, pa su reprodukcijske poteškoće prestale biti duboko skrivena tajna nesretnog para, koji na sve strane traga za roditeljstvom.

O neplodnosti se otvoreno govori, a obavijesti su lako dostupne u medijima i internetu. Uspjeh i neuspjeh liječenja česte su teme razgovora. Raspravlja se o novim postupcima, Zakonu, definiciji početka života. Za neke je prihvatljiva svaka intervencija, a za neke niti jedna. Glasni su oni koji nemaju djecu, a još glasnije savjete i filozofske analize vode oni koji su ostvarili obitelj. Stvorio se dojam da su razmišljanja o plodnosti i neplodnosti čovjeka, obavezan pokazatelj obrazovanja i etike pojedinca. Bez obzira koliko ga osobno taj problem tišti.

Kao i mnoge europske zemlje Hrvatska je u ozbiljnoj demografskoj krizi zbog godišnjeg gubitka od gotovo 10 000 stanovnika. Hrvatice odgađaju rađanje, prosječno rode 1,4 djeteta, a novi svjetonazori omogućeni su i modernim principima manipulacije osobnom plodnošću. Pokušaji društva i edukacije nisu uspješno promijenili navedene stavove žena i parova. Stoga su preostale dvije danas raspoložive mjere. Poticati materijalnim bonusom ranije i višestruko rađanje, te široka dostupnost i kvaliteta liječenja neplodnosti. Trošak i učinak obje intervencije je podjednak.

Doprinos novorođenih je tada  2 do 5%.

Liječenje neplodnosti značajno je naprednije i uspješnije nego prije 50 godina. Od vremena potpune terapijske nemoći, sadašnje liječenje može postići uspjeh i u 80% neplodnih parova Takvom rezultatu najviše pridonosi liječenje medicinski pomognutom oplodnjom (MPO). Tim se metodama danas liječi i više od 70% svih uzroka neplodnosti. Napredna tehnologija postiže nove atraktivne metode i uspjeh u većine mlađih žena.

Dame u četrdesetim mogu i dalje očekivati samo skromne rezultate. Tu tvrdnju ostavljamo im kao upozorenje, da IVF/ICSI nikako ne trebaju biti ohrabrenje u odluci za odgađanje rađanja.

Na kraju ističemo da je struci prihvatljivo svako liječenje koje je uspješno, etično i niskorizično. Svako zdravo dijete, koje se bez pomoći ne bi rodilo doprinos je obitelji i društvu. Dok ne postoji za sve uspješnije i prihvatljivije liječenje, medicinski pomognutu oplodnju (MPO) treba njegovati i unaprijediti.

Za one koji žele znati više odabrana predavanja sa VIII Hrvatskog kongresa o ginekološkoj endokrinologiji, humanoj reprodukciji na www.hdhr.org

Najčešće postavljana pitanja i odgovori vezani uz neplodnost

Kako se pripremiti za uspješniji IVF postupak

Što je freeze all tehnologija?

Dijagnoza i liječenje neplodnosti

Povijest humane reprodukcije u Petrovoj i Hrvatskoj

Plodnost i neplodnost kod žena i muškaraca

Neplodnost muškaraca

Prevencija neplodnosti

Očuvanje plodnosti u onkoloških bolesnica

HPV upale mogu biti uzrok neplodnosti

Metode medicinski potpomognute oplodnje

ICSI intracitoplazmatska injekcija spermija

Dodaci u IVF/ICSI postupcima

Artificijalna inseminacija

Uspješnost medicinski potpomognute oplodnje

Blagi protokoli u IVF

DNK Fragmentacija spermija

Kako poboljšati rezultate izvantjelesne oplodnje

Genetska analiza embrija

Opravdanost preimplantacijskog genetskog testiranja

Što je reprodukcijska menopauza?

Blastocista ili cleavage stage embrio transfer

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić