NEPLODNOST I IVF

Neplodnost i IVF

Neplodnost je danas je toliko čest problem, da se doima da je posvuda oko nas. Promjenjeni su svjetonazori, pa su reprodukcijske poteškoće prestale biti duboko skrivena tajna nesretnog para, koji na sve strane traga za roditeljstvom.

O neplodnosti se otvoreno govori, a obavijesti su lako dostupne u medijima i internetu. Uspjeh i neuspjeh liječenja česte su teme razgovora. Raspravlja se o novim postupcima, Zakonu, definiciji početka života. Za neke je prihvatljiva svaka intervencija, a za neke niti jedna. Glasni su oni koji nemaju djecu, a još glasnije savjete i filozofske analize vode oni koji su ostvarili obitelj. Stvorio se dojam da su razmišljanja o plodnosti i neplodnosti čovjeka, obavezan pokazatelj obrazovanja i etike pojedinca. Bez obzira koliko ga osobno taj problem tišti.

Kao i mnoge europske zemlje Hrvatska je u ozbiljnoj demografskoj krizi zbog godišnjeg gubitka od gotovo 10 000 stanovnika. Hrvatice odgađaju rađanje, prosječno rode 1,4 djeteta, a novi svjetonazori omogućeni su i modernim principima manipulacije osobnom plodnošću. Pokušaji društva i edukacije nisu uspješno promijenili navedene stavove žena i parova. Stoga su preostale dvije danas raspoložive mjere. Poticati materijalnim bonusom ranije i višestruko rađanje, te široka dostupnost i kvaliteta liječenja neplodnosti. Trošak i učinak obje intervencije je podjednak.

Doprinos novorođenih je tada  2 do 5%.

Liječenje neplodnosti značajno je naprednije i uspješnije nego prije 50 godina. Od vremena potpune terapijske nemoći, sadašnje liječenje može postići uspjeh i u 80% neplodnih parova Takvom rezultatu najviše pridonosi liječenje medicinski pomognutom oplodnjom (MPO). Tim se metodama danas liječi i više od 70% svih uzroka neplodnosti. Napredna tehnologija postiže nove atraktivne metode i uspjeh u većine mlađih žena.

Dame u četrdesetim mogu i dalje očekivati samo skromne rezultate. Tu tvrdnju ostavljamo im kao upozorenje, da IVF/ICSI nikako ne trebaju biti ohrabrenje u odluci za odgađanje rađanja.

Na kraju ističemo da je struci prihvatljivo svako liječenje koje je uspješno, etično i niskorizično. Svako zdravo dijete, koje se bez pomoći ne bi rodilo doprinos je obitelji i društvu. Dok ne postoji za sve uspješnije i prihvatljivije liječenje, medicinski pomognutu oplodnju (MPO) treba njegovati i unaprijediti.

Za one koji žele znati više odabrana predavanja sa VIII Hrvatskog kongresa o ginekološkoj endokrinologiji, humanoj reprodukciji na www.hdhr.org

Najčešće postavljana pitanja i odgovori vezani uz neplodnost

Kako se pripremiti za uspješniji IVF postupak

Što je freeze all tehnologija?

Dijagnoza i liječenje neplodnosti

Povijest humane reprodukcije u Petrovoj i Hrvatskoj

Plodnost i neplodnost kod žena i muškaraca

Neplodnost muškaraca

Prevencija neplodnosti

Očuvanje plodnosti u onkoloških bolesnica

HPV upale mogu biti uzrok neplodnosti

Metode medicinski potpomognute oplodnje

ICSI intracitoplazmatska injekcija spermija

Dodaci u IVF/ICSI postupcima

Artificijalna inseminacija

Uspješnost medicinski potpomognute oplodnje

Blagi protokoli u IVF

DNK Fragmentacija spermija

Kako poboljšati rezultate izvantjelesne oplodnje

Genetska analiza embrija

Opravdanost preimplantacijskog genetskog testiranja

Što je reprodukcijska menopauza?

Blastocista ili cleavage stage embrio transfer

Ciste jajnika i neplodnost