Najčešće postavljana pitanja i odgovori vezani za neplodnost

Najčešće postavljana pitanja i odgovori vezani za neplodnost

Prof.dr..sc. Velimir Šimunić i dr. Igor Maričić specijalisti reprodukcijske medicine

 

Je li učestalost neplodnosti u porastu?

Ne. Neplodnost obuhvaća 10 – 15 % populacije reproduktivne dobi (12-50 godina). Čini se da je u porastu jer sve više neplodnih parova traži pomoć ginekologa. Kako se reproduktivna tehnologija poboljšava svakim danom i uspješnost u liječenju neplodnosti je u znatnom porastu. Informiranost pacijenata je poboljšana i sve više ih traži pomoć kako bi eliminirali nemogućnost zanošenja.

 

Koliko dugo žive jajna stanica i spermij nakon što su izlučeni?

Ovulirana jajna stanica živi 18-24 sata, dok spermij živi do 3 dana u reproduktivnim organima. Stoga se preporuča imati spolni odnos svaki drugi dan tijekom tjedna koji prethodi ovulaciji (uključujući i dan same ovulacije).

 

Koji je najprecizniji način određivanja ovulacije?

Analiza spolnih hormona (estrogen i progesteron), praćenje LH (luteinizirajući hormon) i vaginalni ultrazvuk u 90-95%  slučajeva mogu odrediti dan ovulacije. U usporedbi sa tim, mjerenje bazalne temperature je od vrijednosti za određivanje ovulacije u 50% slučajeva.

 

Što je to neplodnost?

Neplodnost je nemogućnost zanošenja nakon godine dana nezaštićenog spolnog odnosa. Otprilike 85-90% žena će zanijeti nakon jedne godine takvog odnosa , ako ne postoje uzroci neplodnosti.

 

Smanjuje li hormonska kontracepcija mogućnost zanošenja u budućnosti?

Ne. Kako hormonska kontracepcija (anti-baby pilule) spriječava ovulaciju, umanjuje učestalost dobroćudnih cista jajnika, utječe na sluz vrata maternice, smanjuje pokretljivost spermija i prijenos spolno prenosivih bolesti, kao i na izlučivanje spolnih hormona jajnika, mnogi stručnjaci smatraju da su žene  „plodnije“   nakon korištenja hormonske kontracepcije.

 

Jeli istina da „ako ste opušteni i ne brinete o zanošenju“ da ćete lako zatrudnijeti?

Nažalost, ovaj „mit“ je pogrešan. Ako se koristi kao jedino objašnjenje kao uzrok neplodnosti, on je zapravo kontraproduktivan. Pacijent to shvaća kao „nametanje krivice“, u već otprije stresnoj situaciji po njih. Stres je, i oduvijek je bio, glavni čimbenik u supresiji stvaranja oocite i spermija.

 

Jeli neplodnost obično ženski problem ?

Ne. Otprilike 30-40% uzroka neplodnosti je vezano za probleme u žena. Isti postotak, 30-40%, pripisujemo muškim čimbenicima. U 20% slučajeva razlog je u oba partnera, dok je u 5% parova uzrok neplodnosti nepoznat. Iz tih razloga preporuka je da se analiza sjemena (spermiogram) učini na početku obrade neplodnosti.

 

Preuzimaju li parovi rizik za neplodnost ako odgađaju trudnoću ?

Moguće. Mnoge žene odgađaju trudnoću do sredine 30tih godina. Značajna redukcija fertilnosti zbog smanjenje produkcije kvalitetnih oocita poznata je u literaturi. Na sreću, danas imamo na raspolaganju brojne testove za odredjivanje rezerve jajnika (FSH, Anti-Milerov hormon, ultrazvuk).

 

Kako čimbenici okoline utječu na plodnost ?

Dugotrajno izlaganje toksičnim kemikalijama može negativno utjecati na plodnost oba partnera, kao i na učestalost defekata u novorodjenčadi. Izlaganje toplini umanjuje produkciju i kvalitetu spermija. Isto se odnosi i na izlaganje radijaciji (u oba spola).

 

Kako ovisnost o drogama utječe na plodnost?

Dugogodišnje konzumiranje „teških“ droga negativno utječe na produkciju i kvalitetu spermija i jajne stanice. Čak i neki citostatici, steroidni hormoni u velikim dozama, neki lijekovi u terapiji čira želuca (cimetidin), neki antibiotici i dietilstilbestrol mogu utjecati na isti način. Isto vrijedi i za prekomjerno pušenje, konzumiranje alkohola i kofeina.

 

Koje, i na koji način, spolno prenosive bolesti mogu smanjiti plodnost?

Osim uzročnika gonoreje, sifilisa i AIDSa, klamidija je najčešći uzročnik neplodnosti u žena. Osim što je učestalost upala uzrokovanih klamidijom tri puta češća od gonoreje, ova bakterija može godinama perzistirati u tkivu vrata maternice. Ako se ne liječi, vrlo često može doći do zdjelične upalne bolesti sa posljedicom oštećenja jajovoda. Ureaplasma urealyticum, mycoplasma hominis, trihomonijaza, gljivice kao i bakterijska vaginoza negativno utječu na pH sluznice rodnice i vrata maternice i na taj način otežavaju prolaz spermija kroz cervikalni kanal. Genitalni herpes ne utječe na plodnost, ali može biti uzokom bolnog spolnog odnosa.

 

Zašto je neophodno konzultirati se sa specijalistom reproduktivne medicine ?

Kao i u bilo kojoj drugoj profesiji znanje i iskustvo liječnika od osobite su važnosti u dijagnostici i liječenju neplodnosti. Samim time i uspješnost primjenjivanih metoda i rezultati su bolji. Subspecijalisti reproduktivne medicine su ginekolozi koji se bave problematikom neplodnosti. Imati liječnika koji razumije Vaš problem je od neobične važnosti. Povjerenje u liječnika i njegovu stručnost, komunikativnost i dostupnost ima značajnu ulogu u liječenju neplodnosti.

 

Što podrazumijevaju „temeljnih 5 koraka u obradi neplodnosti“ ?

Na osnovu najčešćih uzročnika neplodnosti 5 temeljnih koraka u obradi iste uključuju: 1) analizu ovulacije pomoću hormonskih testova, urinarnih LH trakica i ultrazvuka; 2) analizu sjemena muškog partnera; 3) sposobnost spermija da prodje cervikalnim kanalom (postkoitalni test); 4) pretragu maternične šupljine i prohodnosti jajovoda (HSG ili sono HSG); 5) laparoskopsku dijagnostiku zdjeličnih organa žene kako bi isključili anatomske malformacije i isključili ostake uzročnike neplodnosti.

 

Jesu li lijekovi koji se koriste u stimulaciji ovulacije štetni po zdravlje žena ?

Ako se koriste u propisanim dozama i kod dokazanih anovulatornih pacijenata ovi lijekovi su sigurni. Isključimo li rizične čimbenike ovi lijekovi nemaju negativan zdravstveni utjecaj na zdravlje žene niti na njeno potomstvo.

 

Što je to endometrioza i kako ona utječe na plodnost?

Endometrioza je bolest koja obuhvaća 25-30% žena. Karakterizira ju postojanje tkiva maternice, njene unutarnje sluznice (endometrij)  na mjestima izvan maternice. Najčešće su locirani na jajnicima, no moguće ju je dijagnosticirati na svim organima trbušne šupljine. Nalazimo ju u gotovo 50% neplodnih žena. Simptomi ove bolesti uključuju bolne menstruacije (1. dan), kao i bolan spolni odnos. Na koji način utječe na plodnost je u fazi istraživanja. Liječenje je najčešće operativno (laparoskopija), osobito ako su ciste veće od 4 cm u promjeru.

 

Kakva je uspješnost IVF postupaka ?

Prema izvješću SART (Society of Assisted Reproductive Technology) uspješnost IVF postupaka se danas kreće između 35 i 40%. Sa napredovanjem tehnologije u IVF laboratoriju ovaj postotak posljednjih godina je u porastu i približava se postotku prirodne sposobnosti zanošenja.