Hrana temeljena na škrobu povezana je s debljinom i inzulinskom rezistencijom. Vitamin D i inositol povisuju inzulinsku osjetljivost i ostvaruju bolju metaboličku fleksibilnost. Inzulin je najvažniji kontrolor lipogeneze i lipolize, koje trebaju biti optimalno izbalansirane.
Savjetujemo:
- Vitamin D (400-1000 IU/dnevno)
- Kalcij (600-1000 mg/dnevno)
- Folna kiselina (Vitamin B9) – 500 do 800 mcg/dnevno
- Zeleni čaj (1-2 šalice/dnevno ili kapsule)
- Cimet (3×300 mg/dnevno)
- Cink, selen
Napominjemo da 90% žena sa prekomjernom tjelesnom masom i sindromom policističnih jajnika imaju inzulinsku rezistenciju. Deficit vitamina D bilježimo u 60-80% žena s PCOS-om i prekomjernom tjelesnom težinom.
Iz tih razloga je korisno utvrditi eventualni deficit vitamina D i nadoknaditi ga. Također i dodavati antioksidanse – što je mitohondrijska dijeta.