Histeroskopija i neplodnost

Histeroskopija i neplodnost

 

HISTEROSKOPIJA KOD OBRADE NEPLODNOSTI

Kada se govori o rutinskoj dijagnostičkoj histeroskopiji u inicijalnoj obradi neplodnosti, mora se imati u vidu da, zbog razvoja tehnologije, histeroskopija nije više bolan i kompliciran zahvat koji se mora izvesti u bolnici uz upotrebu opće anestezije.

Današnji operativni histeroskopi su tako malog promjera da omogućuju jednostavno, brzo izvođenje operacija, bez dilatacije vrata maternice, zbog čega nije potrebna anestezija i stoga se takvi zahvati mogu izvoditi u ambulantnim uvjetima, uz minimalnu traumu za pacijente. Nakon takvog zahvata bolesnica se vrlo brzo može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Ambulantna histeroskopija omogućuje preciznu identifikaciju intrauterinih abnormalnosti koje mogu imati negativni učinak na reciptivnost endometrija i implantaciju. Istovremeno se te promjene histeoskopski mogu i operativno liječiti, te na taj način povećava vjerojatnost zanošenja i u kraćem vremenskom razdoblju.

HISTEROSKOPIJA KAO PRIPREMA ZA IVF

–  Stenoza cervikalnog kanala i otežan ET

Histeroskopija sa vaginoskopskim pristupom je nezamjenjiva kod dijagnoze i liječenja stenoze cervikalnog kanala. Stenoza je obično posljedica operacija na vratu maternice (LLETZ ili konizacija). Stenoza se može vrlo jednostavno i učinkovito riješiti histeroskopski.

Isto tako kod pacijentica kod kojih je otežan embriotransfer zbog steznoze cervikalnog kanala, taj problem se može riješiti histeroskopski.

„ENDOMETRIAL SCRATCHING“  I PONOVLJEN NEUSPJEH IVFa

Neuspjeh IVF-a  je uvijek teško prihvatiti. Implantacija embrija je kompleksan proces i jedan od razloga može biti zbog tanke ili neadekvatne sluznice maternice. Sve pacijentice sa ponovljenim neuspjehom  IVFa, mogu biti kandidati za najnovije liječenje koje se naziva „endometrial scratching“, u doslovnom prijevodu grebanje endometrija. Prema nekim radovima na taj način se značajano može poboljšati vjerojatnost implantacije. Na koji način je „grebanje“ endometrija i povezano sa implantacijom nije do kraja jasno, ali vjeruje se da postoje dva razloga. Čini se da ozljeda endometrija povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje luče čimbenika rasta koji reguliraju implantaciju embrija i drugi je razlog što se nakon ozljede endometrija povećava ekspresija gena koji su odgovorni za pripremu sluznice maternice za implantaciju.

 

histeroskopija

 

Office Histeroskop i Dr. Igor Maričić – koji broji uspješno izvršenih preko 700 operativnih i dijagnostičkih histeroskopija, i ujedno jedan od vodećih stručnjaka (opinion leader) na području histeroskopije u RH.

KONGENITALNE MALFORMACIJE MATERNICE

Iako je veza između malformacija maternice i lošeg ishoda trudnoće  (ponavljani pobačaji, kasni pobačaji, prijevremeni porodi ) jasno utvrđena, pitanje tih malformacija kao uzroka neplodnosti je još otvoreno. Učestalost kongenitalnih malformacija maternice u općoj populaciji je teško utvrditi, a incidencija kod neplodnih žena varira između 1 i 26% kod raznih autora,  smatra se da je srednja učestalost oko 3.4%.

Najčešće malformacije su septum (uzdužna pregrada) maternice i dvoroga maternica.

Osim precizne dijagnoze, histeroskopija omogućuje optimalno kirurško liječenje pregrade maternice.

 

SUBMUKOZNI MIOMI

Incidencija mioma kod  neplodnih žena bez drugih jasnih uzroka neplodnosti se procjenjuje na 1-3%. Da li miomi utječu na plodnost je kontraverzno pitanje. Neki autori su zaključili da miomi utječu na plodnost  temeljem poboljšanja zanošenje nakon miomektomije, pogotovo ako se radi submukoznim miomima ( oni koji se izbočuju u šupljinu maternice) ili ako se radi o intramuralnim miomima (miomi u stijenci maternice), koji mjenjaju oblik šupljine maternice.

Histeroskopija omogućuje preciznu dijagnozu i kod određenih jasno indiciranih slučajeva i operativno odstranjivanje mioma.

 

ENDOMETRALNI POLIPI

Endometralni polipi se dijagnosticiraju i kod primarne i sekundarne neplodnosti sa otprilike istom incidencijom od  4-7%. Teško je utvrditi kolika je učestalost endometralnih polipa u općoj populaciji, jer je većina polipa bez simptoma. Ipak prema nekim istraživanjima pojavnost je polipa veća kod žena sa neobjašnjenom neplodnosti, u usporedbi sa ženama koje su zanosile.

Uloga polipa u neplodnosti nije do kraja jasna, ipak praćenje žena kod koji h je učinjena polipektomija pokazuje povećanje vjerojatnosti za trudnoću i dobar reproduktivni ishod.

Obzirom na navedeno, čini se logično za preporučiti kirurško liječenje svih endomeralnih polipa, i kod žena bez simptoma, jer iako mali, velika je vjerojatnost da utječu na plodnost.

Histeroskopija je zlatni standard za odstranjivanje endometralnih polipa.

 

INTRAUTERINE ADHEZIJE

Intrauteirne adhezije (priraslice) se obično javljaju nakon kiretaže maternice nakon poroda ili pobačaja, tako da se povezuju sa sekundarnom neplodnosti. Ipak neki autori su pronašli intrauterine priraslice kod 10% pacijentica sa ponavljanim neuspjelim IVF postupkom, koje nisu imale raniji pobačaj ili intrauterine zahvate.

Intrauterine adhezije se također liječe isključivo histeroskopski.

SNIMKE AMBULANTNE OPERATIVNE HISTEROSKOPIJE

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić