Ginekologija za mlade

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić

Danas je ginekološka briga za mlade žene i adolescente od posebnog značaja za društvo, struku i Svjetsku zdravstvenu organizaciju. Razlozi su višestruki, od socijalnih do zdravstvenih. Struka je prepoznala niz događaja u mladosti koji kasnije stvaraju dodatne rizike za plodnost, metaboličke, pa i rizike za zloćudne bolesti.

Kako bi izbjegli moguće posljedice neophodni su rani pregledi, obrada, prevencije i liječenje. Pravilan postupak i savjet u adolescentica, tako može biti presudan za zdravlje žene tijekom cijelog života. Promijenjen način života, sve raniji početak spolnog života, promiskuitet, nezdrav život, spolno prenosive bolesti, debljina, pušenje i mnogi nepoznati čimbenici, stvaraju česte kasnije nepopravljive zdravstvene rizike.

Obrazložit ćemo najčešće (*):

Poremećaj – događaj Posljedice
*Poremećaj ciklusa

–      disfunkcijska krvarenja

–      obilne menstruacije

–      amenoreja

Anemija

Osteopenija

*Bolne menstruacije

-dismenoreja

Umanjena kvaliteta života

Izostanak iz škole/posla

*Endokrinološki poremećaji

–      sindrom policističnih jajnika

–      disfunkcija štitnjače

–      disfunkcija inzulina

*Debljina

– juvenilna i adolescentna

Hiperandrogenizam

Estetski hendikep

Anovulacije

Neplodnost

Metabolički rizici

Kardiovaskularne bolesti

Ciste jajnika Ponavljane operacije

Skraćena funkcija janika

Endometrioza

– rani početak 15/16 g.

Endometriomi

Kronična bol

Operacije

Neplodnost

Spolni život

– bez kontracepcije

Neželjena trudnoća

Abortus/ektopična trudnoća

Upale

Neplodnost

Spolno prenosive bolesti

–      HPV

–      klamidija

Rizik za rak cerviksa

Upale u zdjelici

Oštećenje cerviksa

Neplodnost

Hormonski poremećaji

Debljina

Ostali rizici

Rane bolesti dojke
Pušenje Rizik za bolesti

Neplodnost

 

Navedeni su najčešći razlozi koji trebaju potaknuti mlade žene na redovite preglede ginekologa, UZV preglede i pregled dojki, PAPA razmaz, mirobiološke analize i ostalo. Intervencije su neophodne i bezazlene.

Stručnjaci Poliklinike IVF imaju veliko iskustvo i ugled iz tog područja ginekologije. Od savjeta o kontracepciji, anti HPV cijepljenja, do sofisticiranih dijagnostičkih postupaka i liječenja. Trajni konzultant nam je pedijatar-endokrinolog Prof.dr.sc. Miroslav Dumić.

Nedvojbena je činjenica da je ginekologija za mlade neizbježna.

Djelatnost obavljaju subspecijalisti iz tog područja Prof.dr.sc. Velimir Šimunić i Dr. Gordan Crvenković, a pregled i UZV dojki Dr. Eda Parac-Blažević.

 

* opširnije na našim stranicama

** U Poliklinici za liječenje neplodnosti IVF mlade žene i adolescentice imaju 20% popusta na sve usluge (plaćanje gotovinom)

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić