Ambulantna histeroskopija

Ambulantna histeroskopija

 

Što je histeroskopija?

Histeroskopija je metoda kojom se pregledava unutrašnjost vaše maternice koristeći tanki medicinski instrument koji se naziva histeroskop. Histeroskop se uvodi u maternicu kroz rodnicu i vrat maternice. Histeroskopija se koristi za dijagnozu patoloških stanja u šupljini maternice i istovremeno se ta stanja mogu operativno liječiti.

Koje su indikacije za histeroskopiju?

Histeroskopija  može pomoći u pronalaženju uzroka Vašeg problema, kao što su:

– obilno vaginalno krvarenje

– neredovite menstruacije

– krvarenje u postmenopauzi

– bol u donjem dijelu trbuha

neplodnost

 

U nekim slučajevima, kada se za vrijeme histeroskopije postavi dijagnoza, histeroskop se koristi i za operativno liječenje problema. Patološke promjene koje se mogu operativno liječiti histeroskopski su:

– miomi (dobroćudne tumori stijenke maternice koji se izbočuju u šupljinu maternice)

– polipi (dobroćudne izrasline sluznice maternice)

– zadebljanje sluznice maternice

– septumi (pregrade maternice)

 

Utjecaj intrauterine patologije na plodnost

Smatra se da kod pacijenata koji su imali dva ili više neuspješna IVF ili ICSI pokušaja, dijagnostička ili operativna histeroskopija prije slijedećeg pokušaja povećava šansu za trudnoću.

Iako rezultati studija nisu jedinstveni, izgleda da operativna histeroskopija kod neplodnih žena sa polipima, miomima, septumom uterusa ili intrauterinim sinehijama poboljšava reproduktivni ishod.

 

Kako se izvodi ambulantna histeroskopija.

„Bettocchi“ histeroskop  je instrument  posebno dizajniran za ambulantnu upotrebu, koji je vrlo malog promjera. Instrument  se obično uvodi kroz rodnicu bez postavljanja spekuluma (isti instrument koji se koristi kod uzimanja PAPA testa ili cervikalnih briseva)  i bez dilatacije vrata maternice.

Zahvat se u pravilu izvodi bez anestezije ili uz korištenje lokalne anestezije.

Histeroskop je spojen sa kamerom koja omogućuje pregled vaše maternice na ekranu.

Za proširenje šupljine maternice se koristi sterilna fiziološka otopina. Ukoliko se za vrijeme zahvata odluči uzeti uzorak tkiva ili odstraniti miom ili polip, dobiveno tkivo se šalje na patohistološku analizu.

Cijeli zahvat obično traje između 15-30 minuta i u pravilu je bezbolan ili bolesnica osjeća vrlo malu nelagodu. Obično se nakon zahvata ostaje u ambulanti još sat ili dva i nakon toga se u pravilu bolesnica već nakon dan ili dva može vratiti svojim normalnim aktivnostima.

 

Prednosti i mogućnosti „Bettocchi“  histeroskopa

Nepravilna krvarenja, neplodnost ili pobačaji su često uzorkovani submukoznim mioma, endometralnim ili cervikalnim polipima, septumima ili intrauterinim adhezijama. Tradicionalno se takva patologija riješava sa klasičnom histeroskopijom sa resektoskopom, zbog čega je potrebno koristiti instrumente širokog promjera i kad se radi o malim lezijama.

Rezultati takve tehnike su odlični, ali se zbog veličine instrumenata, zbog čega je potrebna dilatacija vrata maternice, takvi zahvati izvode u općoj anesteziji i u operacijskoj dvorani.

Zadnjih petnaestak godina tehnološki napredak je doveo do izuma histeroskopa manjeg promjera. Industrija je proizvela histeroskope koji imaju promjer manji od 5 mm, kao i kod čisto dijagnostičkih instrumenata, ali imaju radni kanal i kontinuirani protok tekućine.

Ovi novi instrumeni omogućuju da se dijagnotička i operativna histeroskopija učine istovremeno, ambulantno, bez dilatacije vrata maternice i posljedično bez analgezije i anestezije, uz puno manje komplikacija i uz brzi oporavak bolesnica.

 

Koji su rizici povezani sa ambulantnom histeroskopijom?

Postoje određeni rizici koji su vezani uz svaki operativni zahvat. Kod ambulantne histeroskopije komplikacije su vrlo rijetke, ipak najčešći rizici ili komplikacije su:

– Vaginalno krvarenje

– Perforacija maternice (0-1%) – vrlo rijetka komplikacija, ali ako se desi može biti potrebna operacija da se zašije maternica

– Oštećenje vrata maternice – vrlo rijetko

– Teškoće u prikazivanju šupljine maternice – via falsa

Kod više od 95% pacijentica se histeroskopija izvodi bez komplikacija.

 

Prednosti za pacijente

Glavna prednost za pacijenta je što se zahvat izvodi bez upotrebe anestezije, tako da se izbjegavaju sve komplikacije vezane uz to. Iako se ne koristi anestezija, zahvat nije bolan, jer se koriste izuzetno tanki instrumenti i širenje maternice je minimalno. Velika je prednost što za operativni zahvat nije potreban boravak u bolnici, već se zahvat izvodi ambulantno i traje kratko, obično 15-30 minuta.

Nakon zahvata boravak u ambulanti je kratkotrajan, sat ili dva. Ako za vrijeme zahvata nije korištena anestezija, u principu se možete se vratiti na posao već slijedeći dan.

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić