Prof. dr. Mirko Koršić

Prof. dr. Mirko Koršić

 

 

 

Prof. dr. Mirko Koršić FRCP, endokrinolog-dijabetolog

 

Diplomirao na Medicinskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1966.g. Specijalist interne medicine postao 1974.g. Pročelnik Zavoda za endokrinologiju i dijabetes KBC Zagreb od 1992. do 2010.g. Doktorirao 1981.g. na MF Sveučilišta u Zagrebu. Godine 1988. osnovao Refentni centar za metaboličke bolesti kostiju MZ RH, a 2002. prvi Centar za liječenje debljine u RH. Docent MF Sveučilišta u Zagrebu postao 1984.g., a profesor na istom fakultetu 1988.g. Godine 1973. pohađao poslijediplomski studij iz endokrinologije u St Thomas Hospital London.

Kasniji studijski boravci u Londonu, Oxfordu i Nottinhgamu (UK), (1972 ,1989, 2002).

Područje stručnog i znanstvenog interesa je opća endokrinologija i dijabetes.

Prof. dr. Koršić ima dugogodišnje iskustvo u dijagnosticiranju i liječenju bolesnika s poremećajima hipotalamusa i hipofize (adenomi hipofize, akromegalija, prolaktinom, Mb Cushing, nedostatak hormona rasta u odrasloj dobi), bolestima štitnjače, nadbubrežne žlijezde i spolnih žlijezda (jajnik, testis) – (posebno nedostatka testosterona i erektilna disfunkcija ),koštanim metaboličkim bolestima poglavito osteoporozom i nasljednim bolestima koštanog sustava.

Zadnjih nekoliko godina ozbiljnost epidemije debljine motivira prof. dr. Koršića na stručne aktivnosti usmjerene poboljšavanju dijagnostičko-terapijskih postupaka i poboljšanju kvalitete života adipoznih bolesnika.

Rezultate svojih istraživanja objavljuje u domaćim (Liječnički Vjesnik, Acta medica Croatica i dr.), te stranim (European Journal of Endocrinology, Clinical Endocrinology, Skeletal Radiology, Osteoporsis Int, Anticancer research) i drugim časopisima. Ukupno publicirao 422 rada, od toga 95 znanstvenih.

Međunarodno se afirmirao u kliničkim istraživanjima u endokrinologiji, istražio je ponašanje hormona koji oslobađa gonnadotropine u raznim bolestima hipofize. Unaprijedio je dijagnostiku bolesti nadbubrežne žlijezde uvođenjem metode određivanja sekrecije kortizola. U svojstvu organizatora i suorganizatora nacionalnih kongresa o osteoporozi i debljini sudjelovao u donošenju smjernica za dijagnostiku i liječenje osteoporoze kao i smjernica za dijagnostiku i liječenje debljine u RH.

Bio je dugogodišnji predsjednik Endokrinološkog Društva-Hrvatskog Liječničkog Zbora (HLZ)-a, predsjednik je Društva za debljinu HLZ-a.

 

Član je:

Society of Endocrinology (UK), The Endocrine Society(USA). Akademije medicinskih znanosti Hrvatske i Fellow Royal College of Physician (London).

Autor je poglavlja u knjigama: B. Vrhovac i dr. Interna medicina (Zagreb 1991, 1997, 2003, 2008) u Farmakoterapijskom priručniku (Zagreb 2000, 2003,2007, 2010), Medicinska genetrika 2 (1994).

Koautor je  u Medicinskoj enciklopediji, Medicinskom leksikonu, Enciklopedijskom riječniku humanog i veterinarskog nazivlja HAZU, Općoj enciklopediji HLZ “M Krleža “.

Call Now Button

Savjeti i obveze za pacijentice i parove koji se liječe u Poliklinici IVF

 

Aktualna epidemiološka situacija povezana s pandemijom COVID-19 virusom i porastom oboljelih u RH i našem okruženju, primorala nas je na slijedeće mjere. Te su mjere sukladne preporukama naših i EU stručnih društava.
Pomno pratimo razvoj događaja i prilagođavamo svoj rad naputcima koje dobivamo od stručnih nadležnih tijela RH.

     Ovim putem apeliramo na sve naše pacijente da pokažu maksimalnu odgovornost i discipliniranost u čuvanju svojeg zdravlja.

     Poliklinika IVF nastavlja raditi s pojačanim higijenskim i sigurnosnim mjerama. Pacijenti se raspoređuju tako da se osigura minimalni međusobni kontakt, a organizirali smo i posebne punktove za dezinfekciju ruku po ulazu u Polikliniku. 

 

  • Na kontrole i pretrage pacijentice dolaze same tako da u čekaonici bude najviše 1 pacijentica.

 

  • Pacijentice i parovi iz inozemstva, i posebno ugroženih regija, neće se primati na liječenje s MPO-om odnosno izvantjelesnom oplodnjom. Ukoliko su započele primati lijekove molimo da nam se jave zbog naputaka.
  • Pacijentice koje imaju bilo kakvu sumnju, znakove i simptome slične prehladi ili gripi , ako ste bili u kontaktu s osobama iz regija koje su u karanteni, molimo ne dolazite u Polikliniku  IVF nego se javite svom liječniku, koji će prema potrebi kontaktirati nadležnog epidemiologa. Također se javite Vašem liječniku na Poliklinici IVF.
  • Pacijentice s dokazanom COVID-19 bolešću, ili ako su u samoizolaciji - prekidaju ili ne počinju rabiti lijekove za IVF. Dobit će savjete o postupku. Osoblje Poliklinike provjerit će liste samoizolacije.
  • Valja upozoriti da je posebna pažnja potrebna jer fertilitetni lijekovi značajno povisuju razinu estradiola. To može biti rizičan čimbenik za venske tromboze i plućnu emboliju, što dodatno može komplicirati COVID-19.
  • Sve ostale pacijentice koje nisu u riziku niti u izolaciji, u Poliklinici IVF će: nastaviti kontrole i analizirati hormone, obaviti aspiraciju jajnih stanica. Ovisno o nalazima i okolnostima obavit će se embrio transfer, ili će se svi zameci zamrznuti.
  • U Poliklinici IVF su posebni propisi za ponašanje i zaštitu pacijenata i osoblja.
  • Svaku nejasnoću osoblje Poliklinike će vam telefonom ili mailom protumačiti. 

Sve potrebne informacije o epidemiji korona virusa možete pronaći na web stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo: 

https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Za sve dodatne upite molimo naše pacijente da nas kontaktiraju na email poliklinika.ivf@zg.t-com.hr ili telefonom na broj +38514678600

 

Predsjednik upravnog vijeća Poliklinike IVF

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić