Hrvatski  English  

Razgovor s Prof.dr.sc. Velimirom Šimunićem na međunarodnom kongresu o humanoj reprodukciji

Ispis

Na Brijunima je započeo Međunarodni kongres o humanoj reprodukciji. O tome koliko je u Hrvatskoj parova neplodno, na koliko besplatnih postupaka imaju pravo te koliko se na godinu rodi djece uz pomoć medicinske oplodnje, razgovarali smo s Velimirom Šimunićem, predsjednikom Nacionalnog povjerenstva za medicinsku oplodnju.

Opširnije na: https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/velik-problem-u-hrvatskoj-je-neplodno-oko-80-000-parova---488385.html

Očuvanje vlastite plodnosti

Ispis

Velimir Šimunić

Igor Maričić, Danko Dobec, Igor Matić

Današnji  svjetonazori bitno su promijenili poimanje plodnosti, neplodnosti i reprodukcije. Odgađanje rađanja prvog djeteta na tridesete godine stvorilo je dodatni rizik umanjene plodnosti. Naime u žene već nakon 32. godine, a u muškarca poslije 42., fiziološki opada plodnost. Česte se zaboravlja da se žena rađa s konačnim brojem jajnih stanica, koje se od tada samo troše i ne mogu se obnavljati. Prvih 220 menstruacijskih ciklusa probirom ostvaruje zdravu, kompetentnu jajnu stanicu (oocitu) koja se ovulacijom nudi oplodnji. Starenjem se umanjuje rezerva jajnika, nakon 35. sve brže, te je probir zdrave oocite sve teži. U četrdesetima ženi je preostalo tek deset tisuća oocita,  a od njih je 80% nekompetentno, aneuploidno. Sve se teže u bilo koji okolnostima postiže trudnoće, a raste učestalost spontanih pobačaja i kromosomskih abnormalnosti ploda. Starenjem opada i plodnost sjemena, te par stariji od 42 godine pet puta teže postiže normalnu trudnoću.

Opširnije...

Hiperstimulacija jajnika

Ispis

Uspjeh liječenja neplodnosti često se temelji na stimulaciji i indukciji ovulacije fertilitetnim lijekovima. Ti lijekovi u IVF postupcima (IVF-in vitro fertilizacija- izvantjelesna oplodnja) trebaju potaknuti sazrijevanje više folikula odnosno jajnih stanica (oocita). Veći broj zrelih jajnih stanica preduvjet su izvedbe svih uspješnih IVF tehnologija. To zorno pokazuju velika istraživanja na više stotina tisuća postupaka. Uspjeh ovisi o broju oocita i dobi žena, a izražava se kao stopa živorođene djece (LBR- live birth rate).

Opširnije...

Elonva – Coriffolitropin-α Stimulacija ovulacije preparatom s produženim djelovanjem

Ispis

Optimalna stimulacija ovulacije preduvjet je uspješnog liječenja izvantjelesnom oplodnjom- IVF-om (in vitro fertilizacija). Cilj svake stimulacije ovulacije (SO) je potaknuti sinkrono sazrijevanje desetak folikula, temeljnih funkcionalnih jedinica u jajniku, koji sadrže zdravu jajnu stanicu. Stimulacija ovulacije planira se personalno, uzimajući u obzir niz parametara:

Opširnije...

Neinvazivni prenatalni test - NIFTY

Ispis

NOVO! U Poliklinici IVF možete napraviti test NIFTY – najprodavaniji i najkompletniji neinvazivan prenatalni test na hrvatskom tržištu (NIPT = „Non Invasive Prenatal Test“) koji služi za rano otkrivanje poremećaja kromosoma fetusa. Pomoću ovog jednostavnog i sigurnog testa krvi, koji je iznimno precizan i pruža visokopouzdane rezultate, svaka trudnica može izbjeći rizike nepotrebne amniocenteze.

 

Zašto je NIFTY najbolji test za otkrivanje fetalnih kromosomopatija?

 1. NIFTY je najprodavaniji i najpouzdaniji neinvazivan prenatalni test (NIPT-test) koji služi za otkrivanje poremećaja kromosoma fetusa. Do ožujka 2016. godine testom NIFTY analizirano je više od 1.000.000 uzoraka diljem svijeta.
 2. NIFTY je najkompletniji NIPT-test jer otkriva najviše poremećaja kromosoma fetusa: jedini NIPT-test na hrvatskom tržištu koji osim trisomija kromosoma 21, 18 i 13 (Downov, Edwardsov i Patauov sindrom) i poremećaja spolnih kromosoma (trisomija X te Jacobsin, Klinefelterov i Turnerov sindrom), također može otkriti i trisomije kromosoma 9, 16 i 22, različite mikrodelecije (npr. DiGeorgeov sindrom, Prader-Willijev sindrom i Angelmanov sindrom, sindrom mačjeg plača, Jacobsenov sindrom te mikrodelecije 1p36, 1q33.1, 16p12), kao i Van der Woudeov sindrom. Također, test može otkriti i spol fetusa.
 3. NIFTY Vam pruža iznimno točne i precizne rezultate: točnost >99 % pri otkrivanju trisomija 21, 18 i 13, a stopa lažno pozitivnih rezultata iznosi samo 0,1 %.
 4. NIFTY je klinički validiran: točnost testa NIFTY dokazana je najvećom na svijetu kliničkom validacijskom studijom u kojoj je sudjelovalo skoro 147.000 trudnica.
 5. NIFTY je jednostavan: za analizu je potreban samo uzorak krvi.
 6. NIFTY je 100 % siguran i neinvazivan: ne predstavlja nikakav rizik od spontanog pobačaja i u potpunosti je siguran i za bebu i za mamu.
 7. NIFTY Vam omogućava izbjegavanje nepotrebne, a rizične amniocenteze, uz dobivanje visokopouzdanih rezultata.
 8. NIFTY koristi najnapredniju, najnoviju i najbolju trenutno dostupnu tehnologiju za genetičku analizu: masivno paralelno sekvenciranje - tehnologiju kojom se pretražuje cijeli genom fetusa.
 9. Brzo dobivanje rezultata testa NIFTY: u roku od samo 6-10 dana.
 10. NIFTY može napraviti svaka trudnica već od 10. tjedna trudnoće, a prikladan je u slučaju jednoplodne i blizanačke trudnoće, kao i u slučaju medicinski potpomognute oplodnje i trudnoće s doniranom jajnom stanicom.
 11. pokriveni troškovi amniocenteze u jednoj od naših partnerskih privatnih poliklinika u Hrvatskoj i pokriveni troškovi kariotipizacije (u slučaju dobivanja pozitivnog rezultata testa NIFTY).

Više informacija o testu NIFTY možete pronaći na internetskoj stranici www.nifty-test.hr.

MENSTRUACIJA

Ispis

 Menstruacija je normalno prijelomno krvarenje iz maternice koje nastaje nakon pravilne cikličke promjene endogenih hormona, kada izostane trudnoća. Prijelomna krvarenja javljaju se nakon pada ili prekida djelovanja endogenih ili egzogene primjene steroidnih hormona. Sva prijelomna krvarenja poslije korištenja hormona nazivaju se pseudomenstruacija ili jednostavno krvarenje iz maternice. Menstruacijom završavaju i kratki, produljeni, te anovulacijski ciklusi.

Opširnije...

Krvarenja nakon embrio transfera i u ranim IVF trudnoćama

Ispis

Prof.dr.sc. Velimir Šimunić

Liječenje neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom (in vitro fertilizacija – IVF) je složeno i ograničene uspješnosti. Te činjenice, velika želja i neizvjesnost ishoda, kofaktori su stresa u liječenih pacijentica.

Sa velikom pažnjom primjećuju se sve promjene koje bi mogle ukazati na budući neuspjeh. Posebnu uzbunu i stres izaziva pojava svakog krvarenja iz maternice, koja se nerijetko javljaju u fazi žutog tijela (nakon aspiracije) ili u ranoj trudnoći.

Opširnije...

10. HRVATSKI KONGRES O HUMANOJ REPRODUKCIJI

Ispis

Od 10. do 13. rujna 2015. na Brijunima je održan jubilarni 10. Kongres o humanoj reprodukciji kojem je pokrovitelj bilo ugledno Mediteransko društvo za reprodukcijsku medicinu. Kongres je imao 600 učesnika i 20tak najuglednijih prdavača iz zemlje i svijeta. Time je kongres potvrdio svoju vodeću ulogu za čitavu regiju. 

Opširnije...

Histeroskopija

Ispis

Histeroskopija je metoda kojom se pregledava unutrašnjost vaše maternice koristeći tanki medicinski instrument koji se naziva histeroskop. Histeroskop se uvodi u maternicu kroz rodnicu i vrat maternice. Histeroskopija se koristi za dijagnozu patoloških stanja u šupljini maternice i istovremeno se ta stanja mogu operativno liječiti.

Što je histeroskopija?

Opširnije...

Upute za pacijente

Opširnije...

Histeroskopija i neplodnost

Opširnije...

Neinvazivno prenatalno testiranje /Non Invasive Prental Testing – NIPT/ „Harmony Prenatal Test“

Ispis

Većina djece koja se rađa su potpuno normalna. Ipak, postoji mala vjerojatnost, bez obzira na dob trudnice , porođaja djeteta sa fizičkim ili intelektualnim poteškoćama. U nekim slučajevima te poteškoće su uzrokovane kromosomskim abnormalnostima, starenjem žene, ali i muškarca, gamete su sve češće nekompetentne pa je i mogućnost genskih bolesti veća. Harmony Prenatal Test pogodan je za jednoplodne i blizanačke trudnoće, nastale prirodno, ili uz neku od metoda asistirane reprodukcije.

Najčešće kromosomske abnormalnosti su Downov sindrom (trisomija 21), Edwardsov sindrom (trisomija 18) i Patauov sindrom (trisomija 13).

Poliklinika IVF vam nudi novi način vrlo pouzdane procjene rizika za opisane kromosomske anomalije korištenjem jednostavnog, neinvazivnog testa, kojim se analizira genetski materijal djeteta u majčinoj krvi. 

Opširnije...

Svečana obljetnica 30 godina izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj

Ispis

U organizaciji Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju HLZ-a, Klinike za ženske bolesti i porode Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb svečano je obilježeno 30 godina primjene izvantjelesne oplodnje (in vitro fertilizacija – IVF) u Hrvatskoj. Brojnim uzvanicima uz prigodan domjenak u zagrebačkoj Klinici za ženske bolesti i porode prezentirani su počeci i razvoj izvantjelesne oplodnje i važnost koju ovaj postupak ima za sve parove koji žele uživati u čarima roditeljstva, a nisu uspjeli prirodnim putem začeti dijete. Poseban gost na svečanom događanju bio je Robert Veriga, prvo dijete u Hrvatskoj začeto izvantjelesnom oplodnjom, koji je ujedno i proslavio 30. rođendan.

Opširnije...

Poliklinika IVF

Poliklinika za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu

Babonićeva 121
10000 Zagreb
tel: +385 (0)1 46 78 600
fax: +385 (0)1 46 78 601
e: pitanja@ivf.hr
e: velimir.simunic@ivf.hr
e: igor.maricic@ivf.hr
Kontaktirajte nas

Pronađite nas na karti

Histeroskopija

POGLEDAJTE SNIMKU AMBULANTNE OPERATIVNE HISTEROSKOPIJE

O Poliklinici IVF

Prva kniga o IVF-u

Prva knjiga o medicinski pomognutoj oplodnji u ovom dijelu Europe dostupna u knjižarama Školske knjige

SURADNE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Razgovor sa Prof.dr.sc. Velimirom Šimunićem na međunarodnom kongresu o humanoj reprodukciji:

Velik problem: "U Hrvatskoj je neplodno oko 80.000 parova"

Poliklinika IVF u časopisu Tiptravel

Pročitajte članak o neplodnosti objavljen u časopisu Mamino sunce br 56.

Znate li koji su najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena?

Pročitajte članak o neplodnosti objavljen na portalu ordinacija.vecernji.hr

 

 

10. HRVATSKI KONGRES O HUMANOJ REPRODUKCIJI

pod pokroviteljstvom Mediteranskog društva za reprodukcijsku medicinu

 

Od 10. do 13. rujna 2015. na Brijunima je održan jubilarni 10. Kongres o humanoj reprodukciji kojem je pokrovitelj bilo ugledno Mediteransko društvo za reprodukcijsku medicinu. Kongres je imao 600 učesnika i 20tak najuglednijih prdavača iz zemlje i svijeta. Time je kongres potvrdio svoju vodeću ulogu za čitavu regiju. 

VIŠE

Poliklinika IVF je 12. 6. 2015 dobila odobrenje za obavljanje djelatnosti medicinski pomognute oplodnje temeljem članka 38. Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji („Narodne novine" broj 86/12), Pravilnika o uvjetima u pogledu prostora, stručnih radnika, medicinsko-tehničke opreme, sustava kvalitete, te članka 96. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine" broj 47/09) na razdoblje od 5 godina.

Odobrenje

VIJEST

Poliklinika IVF predstavljena u emisiji "Dijagnoza i terapija" televizije Z1.

VIJEST

ZDRAVSTVENI TURIZAM - Poliklinika IVF predstavila se u Londonu

Hrvatska je idealna destinacija za zdravlje i odmor - poruka je to koju je skupina hrvatskih stručnjaka iz područja zdravstva i turizma krajem tjedna prenijela londonskoj publici. 

Cilj prošlotjednog susreta medicinske i turističke industrije pronalaženje je kanala kojima bi se informiralo Britance o mogućnostima zdravstvenih tretmana u hrvatskim poliklinikama. Prezentacije su pred londonskom publikom održali dr. Ratimir Lazić iz Klinike za oftamologiju Svjetlost, direktorica Poliklinike za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu IVF Anita Šimunić i specijalist ortopedske kirurgije i traumatologije dr. Davor Duvančić u ime Poliklinike Arithera.

PROČITAJTE CIJELU VIJEST OVDJE

VIJEST

Upoznajte dječake koji su na svijet došli umjetnom oplodnjom

Odavno smo zaključili da živimo u jednoj prilično paradokslanoj državi. S jedne strane kukamo zbog pada nataliteta, a s druge, ti isti kukaju zbog blagodati umjetne oplodnje. To je jedna od tema koja uvijek podiže prašinu jer zamrznuti embriji jednima su život, drugima tek mogućnost života.

Pogledajte vijest objavljenu na rtl.hr