Hrvatski  English  

Ginekologija za pacijente

Na ovoj stranici možete naći niz članaka sa raznim ginekološkim informacijama koji će vam pomoći da se informirate o svojoj bolesti i propisanoj terapiji.


 

Primjena 3D/4D ultrazvuka u opstetriciji

Ispis

Od kada je uveden u kliničku praksu 2D ultrazvuk je postao vrlo koristan dijagnostički alat u opstetriciji. Mnoge pacijentice imaju iskustvo sa crno-bijelim slikama koje nastaju na standardnom 2D ultrazvuku. Često je takve slike teško protumačiti pacijentima jer nema plastičnosti i detalja.

Kasnih 90ih godina prošlog stoljeća  je kompjuterska i ultrazvučna tehnologija toliko uznapredovala da je postalo moguće stvaranje 3D ultrazvučnih slika. Tijekom ultrazvučnog skeniranja, cijeli niz uporednih 2D slika se kompjutorski procesuira i na taj način se stvara trodimenzionalna slika. Primjere tih slika možete vidjeti na našoj stranici.

Najnoviji razvoj tehnologije donio nam je 4D ultrazvuk, koji omogućuje gledanje niza 3D ultrazvučnih slika u realnom vremenu, tako da pacijenti mogu pratiti pokrete djeteta u maternici. Moguće je vidjeti izraze lica, smijeh i zijevanje u realnom vremenu, što je za mnoge trudnice nezaborano iskustvo koje produbljuje emocije.

Opširnije...

Poremećaji menstruacijskog ciklusa (Amenoreje i oligomenoreje)

Ispis

Poremečaji menstruacijskog ciklusa mogu imati različitu patofiziologiju, od organskih uzroka do regulacijske nenormalnosti menstruacije. Kod anovulacije, oligomenoreja često prethodi amenoreji.

  • Oligomenoreja-rijetke menstruacije; produljeni menstrualni ciklusi s razmacima od 6 tjedana do 6 mjeseci 
  • Polimenoreja-česte menstruacije; razmak manji od 22 dana 
  • Amenoreja-izostanak menstruacije u trajanju od 3 do 6 mjeseci ili duže 

Opširnije...

Abnormalna krvarenja iz maternice

Ispis

Abnormalna krvarenja iz maternice (AKM) su sva krvarenja osim menstruacije, a mogu nastati zbog bolesti maternice, zdjeličnih organa, sistemskih bolesti, ali se isto tako često pojavljuju i bez ikakve dokazive patološke promjene. Takva se krvarenja nazivaju   disfunkcijska krvarenja iz maternice (DKM).

 

Opširnije...

Poremećaji povezani s menstrualnim ciklusom

Ispis

Poremećaji povezani s menstrualnim ciklusom 

  • bolne menstruacije 
  • premenstrualni sindrom 
  • premenstrualni disforički poremećaj 

Opširnije...

Policistični jajnici

Ispis

Sindrom policističnih jajnika ( PCOS- od engl. skraćeno polycystic ovary syndrome ) je najčešći endokrinološki poremećaj-endokrinopatija u žena. Naziv PCOS je nesretno odabran prije 70 godina, pa se i danas misli da se radi o cistama jajnika, što nije točno. Izgled policističnosti ( mikrocističnosti) jajnika daju brojni mali folikuli koji zbog endokrinološkog neskalada ne rastu do zrelosti. Znači radi se o malim (4-6mm) folikulima, koji su temeljna funkcionalna jedinica jajnika, a zaustavljeni su u zrijenju, što se naziva arest folikula.

Opširnije...

Hormonska kontracepcija (HK)

Ispis

Ove godine hormonska kontracepcija (pilula) slavi 50. godišnjicu. Smatra se jednim od najvećih postignuća medicine u prošlom stoljeću, omogućila je ženi slobodno odlučivanje o svojoj plodnosti. Žene su tada za korištenje pilula trebale biti u braku i imati dopuštenje supruga. Prosječno su žene 1960. godina rađale 3 djece, duže dojile i imale potrebu za 6 do 8 godina kontracepcije. 

Opširnije...

Kontracepcija i namjerni pobačaj

Ispis

Nedavno je na uglednom portalu jedna vrlo aktivna dama postavila pitanje kako protumačiti etičku podvojenost ginekologa koji se bavi reprodukcijskom medicinom.
S jedne strane nastojanja u liječenju neplodnosti, a istovremeno zalaganje za kontracepciju (uterini uložak – IUD) i obavljanje i protivljenje zabrani abortusa. Iako svatko ima pravo na osobne etičke stavove, smatram svojom obavezom da se u 21. stoljeću suprotstavim takvim nazadnim i proturječnim promišljanjima. Gospođa koja se toliko zalaže za smrzavanje i pohranu embrija, najednom ukazuje na poštivanje početka života.
 Prikazujem promišljanja temeljena na iskustvu, te brojnim domaćim i svjetskim objavljenim analizama i izvještajima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Opširnije...

Hitna kontracepcija

Ispis

Nedavni članak u tisku o hitnoj ili postkoitalnoj kontracepciji potaknuo je očekivano kontroverzna razmatranja. Za kritičare je neprihvatljiv zbog mišljenja da takav oblik kontracepcije koči implantaciju, te je stoga  abortivno sredstvo ili intercepcija (kontragestivni učinak). Ta samo djelomično točna činjenica, za neke je etički neprihvatljiva.Zato objektivno prikazujemo hitnu kontracepciju koja je široko prihvaćena u svijetu, posebno od mladih žena.

Opširnije...

Poliklinika IVF

Poliklinika za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu

Babonićeva 121
10000 Zagreb
tel: +385 (0)1 46 78 600
fax: +385 (0)1 46 78 601
e: pitanja@ivf.hr
e: velimir.simunic@ivf.hr
e: igor.maricic@ivf.hr
Kontaktirajte nas

Pronađite nas na karti

Histeroskopija

POGLEDAJTE SNIMKU AMBULANTNE OPERATIVNE HISTEROSKOPIJE

O Poliklinici IVF

Prva kniga o IVF-u

Prva knjiga o medicinski pomognutoj oplodnji u ovom dijelu Europe dostupna u knjižarama Školske knjige

SURADNE ZDRAVSTVENE USTANOVE

Razgovor sa Prof.dr.sc. Velimirom Šimunićem na međunarodnom kongresu o humanoj reprodukciji:

Velik problem: "U Hrvatskoj je neplodno oko 80.000 parova"

Poliklinika IVF u časopisu Tiptravel

Pročitajte članak o neplodnosti objavljen u časopisu Mamino sunce br 56.

Znate li koji su najčešći uzroci neplodnosti kod muškaraca i žena?

Pročitajte članak o neplodnosti objavljen na portalu ordinacija.vecernji.hr

 

 

10. HRVATSKI KONGRES O HUMANOJ REPRODUKCIJI

pod pokroviteljstvom Mediteranskog društva za reprodukcijsku medicinu

 

Od 10. do 13. rujna 2015. na Brijunima je održan jubilarni 10. Kongres o humanoj reprodukciji kojem je pokrovitelj bilo ugledno Mediteransko društvo za reprodukcijsku medicinu. Kongres je imao 600 učesnika i 20tak najuglednijih prdavača iz zemlje i svijeta. Time je kongres potvrdio svoju vodeću ulogu za čitavu regiju. 

VIŠE

Poliklinika IVF je 12. 6. 2015 dobila odobrenje za obavljanje djelatnosti medicinski pomognute oplodnje temeljem članka 38. Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji („Narodne novine" broj 86/12), Pravilnika o uvjetima u pogledu prostora, stručnih radnika, medicinsko-tehničke opreme, sustava kvalitete, te članka 96. Zakona o općem upravnom postupku („Narodne novine" broj 47/09) na razdoblje od 5 godina.

Odobrenje

VIJEST

Poliklinika IVF predstavljena u emisiji "Dijagnoza i terapija" televizije Z1.

VIJEST

ZDRAVSTVENI TURIZAM - Poliklinika IVF predstavila se u Londonu

Hrvatska je idealna destinacija za zdravlje i odmor - poruka je to koju je skupina hrvatskih stručnjaka iz područja zdravstva i turizma krajem tjedna prenijela londonskoj publici. 

Cilj prošlotjednog susreta medicinske i turističke industrije pronalaženje je kanala kojima bi se informiralo Britance o mogućnostima zdravstvenih tretmana u hrvatskim poliklinikama. Prezentacije su pred londonskom publikom održali dr. Ratimir Lazić iz Klinike za oftamologiju Svjetlost, direktorica Poliklinike za ginekologiju, porodništvo i reprodukcijsku medicinu IVF Anita Šimunić i specijalist ortopedske kirurgije i traumatologije dr. Davor Duvančić u ime Poliklinike Arithera.

PROČITAJTE CIJELU VIJEST OVDJE

VIJEST

Upoznajte dječake koji su na svijet došli umjetnom oplodnjom

Odavno smo zaključili da živimo u jednoj prilično paradokslanoj državi. S jedne strane kukamo zbog pada nataliteta, a s druge, ti isti kukaju zbog blagodati umjetne oplodnje. To je jedna od tema koja uvijek podiže prašinu jer zamrznuti embriji jednima su život, drugima tek mogućnost života.

Pogledajte vijest objavljenu na rtl.hr